Minister Kuipers wil spoedadvies over Chinese ‘coronavluchten’
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd over eventuele extra maatregelen voor reizigers die uit China naar Nederland reizen. Mede op basis daarvan besluit hij of er maatregelen zoals een verplichte coronatest voor Chinezen worden genomen.
Hij heeft ook de Eerste Kamer gevraagd om haast te maken met een wetsaanpassing. Coronamaatregelen invoeren is momenteel namelijk nauwelijks mogelijk. Experts gaven eerder aan dat extra verplichtingen voor reizigers uit China mogelijk niet doelmatig en nuttig zijn.
Buurlanden nemen al maatregelen
Gisteren heeft de Europese Unie geadviseerd om extra maatregelen te treffen, waaronder het testen van alle reizigers. Lidstaten mogen zelf weten of ze dat advies overnemen. Kuipers heeft daarvoor niet alleen het OMT om raad gevraagd. Ook het nieuwe Maatschappelijk Impact Team (MIT) en overheidsorganisaties zoals de politie en inspecties mogen hun duit in het zakje doen. Daarnaast is er overleg met de luchtvaartsector.
De meeste buurlanden van Nederland hebben al strengere regels aangekondigd voor mensen die uit China komen. België en Duitsland willen van reizigers een negatieve coronatest zien. Dat had Europese Unie eerder al aangeraden, in combinatie met onder meer mondkapjes op vluchten en steekproefsgewijze testen na aankomst. Ook buiten de EU hebben landen strengere regels, waaronder het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Negatieve coronatest afdwingen niet mogelijk
Afgelopen vrijdag waarschuwde Kuipers al dat Nederland momenteel wettelijk geen negatieve coronatest kan eisen van reizigers uit China. De tijdelijke wet waar eerdere maatregelen op gebaseerd waren, is sinds mei niet meer van kracht. Er is wel een wetswijziging in de maak die via een andere route een wettelijke route moet regelen. De Tweede Kamer stemde daar twee weken geleden mee in, maar in de Eerste Kamer is er nog niet over gesproken.
Minister Kuipers heeft de senaat vandaag gevraagd om het voorstel „op de kortst mogelijke termijn, bij voorkeur in de week van 9 januari” in behandeling te nemen. Leden van de Eerste Kamer bespreken morgen of ze de kwestie zo urgent vinden dat ze ervoor terugkomen van reces.
Na corona-uitbraak: ‘Beperkingen voor reizigers uit China geen goed idee’