Blokkade Extinction Rebellion gaat door, klimaatactivisten gaan op de A12 zitten
Klimaatactiegroep Extinction Rebellion houdt vast aan de plannen om morgen rond het middaguur de snelweg A12 in Den Haag te blokkeren.
De activisten zeggen dat ze vandaag hebben gesproken met het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Den Haag. Dat overleg heeft echter niets heeft opgeleverd. Dat zal morgen leiden tot taferelen met klimaatactivisten op het wegdek en automobilisten die de A12 niet kunnen passeren.
Extinction Rebellion teleurgesteld
„Wij betreuren de onwil van de gemeente Den Haag om de veiligheid van de demonstranten en andere weggebruikers te garanderen”, stelt Extinction Rebellion. Volgens de groep willen ongeveer duizend bezorgde burgers meedoen aan de blokkade. Waar Extinction Rebellion baalt van de overheden, daar balen veel Nederlanders van het feit dat morgen veel burgers weer de dupe worden van een protest van klimaatactivisten. Burgers die in feite niets met het protest te maken hebben.
Morgen is het zover! Dan demonstreren wij vanaf 12:00 uur met meer dan 1000 mensen op de A12 om een direct einde aan de jaarlijks 17,5 miljard euro fossiele subsidies te eisen. [1/5] pic.twitter.com/zE270agG40
— Extinction Rebellion Nederland (@NLRebellion) January 27, 2023
Het stuk snelweg dat Extinction Rebellion wil blokkeren, de Utrechtsebaan, ligt tussen het ministerie van Economische Zaken en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. De groep heeft het verkeer daar vaker stilgelegd. Bij vorige acties haalde de politie vervolgens de demonstranten één voor één weg. Daarna werden zij per bus naar een politiebureau gebracht.
Gebiedsverbod en boze reacties
De zeven hierboven genoemde klimaatactivisten kregen een gebiedsverbod opgelegd, waardoor ze voorlopig niet op de Utrechtsebaan mogen komen.
Dat ingrijpen leidde tot boze reacties bij andere groepen. De directeuren van ongeveer veertig maatschappelijke organisaties doen daarom mee aan een steunactie voor het protest van Extinction Rebellion. Het gaat onder meer om Greenpeace, FNV, Urgenda, het Aidsfonds, Cordaid, het COC, de Fietsersbond, het Humanistisch Verbond, Milieudefensie en Stichting Vluchteling.