Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 3 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Binnengluren voor het bepalen van de WOZ-waarde? Veel ophef én hilariteit om verzoek van gemeenten

Even binnengluren om de WOZ-waarde te bepalen: dat is de realiteit in verschillende gemeentes. Zo vraagt de gemeente Amsterdam aan haar woningeigenaren om foto’s te uploaden van hun keuken, toilet en andere privévertrekken. Er is veel ophef over dit verzoek en in Enschede werd dit systeem vorige week nog afgeschoten door de gemeenteraad vanwege de inbreuk op privacy.

Het verzoek, dat in Enschede vorige maand werd geïntroduceerd in het kader van een landelijke proef, leverde veel bezwaar op bij inwoners en politici. Verontruste bewoners werden gesteund door lokale politici en de Vereniging Eigen Huis. De kwestie leidde tot Kamervragen en een spoeddebat in de gemeenteraad van Enschede.

‘Een enorme inbreuk op je privacy’

Inmiddels heeft de VVD aan minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting gevraagd om deze verzoeken voor gemeentes te verbieden. Eerder wilden ook de PVV en Kamerlid Van Haga van Groep Van Haga dat er met deze werkwijze wordt gestopt. Het verzoek om interieurfoto’s op te sturen voor het bepalen van de WOZ-waarde werd onder andere gedaan in negen verschillende gemeentes in het oosten van Brabant.

Ook in Amsterdam zijn er veel bedenkingen op het verzoek van de gemeente aan woningbezitters. Zo laat VVD-raadslid Myron von Gerhardt weten aan Het Parool dat ze het een „enorme inbreuk op je privacy’ vindt en dat er bovendien „onnodige gevaren bij een mogelijke lek’ kunnen ontstaan. CDA-raadslid Diederik Boomsma laat aan de Amsterdamse krant weten dat hij raadsvragen zal stellen aan wethouder Hester van Buren (Financiën).

https://twitter.com/totaldeception/status/1587884531868205057

Volgens de Gemeente Amsterdam is het opvragen van interieurfoto’s een „snelle en makkelijke manier’ om informatie over de WOZ-waarde aan te leveren. Dat laten ze weten aan Het Parool. Volgens hen worden er ook alternatieven aangeboden. Maar in de brief aan woningeigenaren is die informatie onvoldoende te vinden.

Kritiek en hilariteit om WOZ-gluurders

Op sociale media klinkt veel kritiek op het verzoek van de ‘WOZ-gluurders’. „Zó vreemd dat de overheid steeds vaker de AVG aanhaalt als zíj gegevens moeten overleggen, maar steeds vaker een loopje nemen met de privacy van haar burgers”, reageert een critici. Anderen zien de humor er wel van in en uploaden foto’s van extreem smerige huizen, die zij voor de lol zouden opsturen naar hun gemeente.

Familie Peter R. de Vries over uitgesteld strafproces: ‘Zal nog jaren duren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.