Geïrriteerde Sigrid Kaag pakt microfoon Tweede Kamer voor duidelijkheid witwas-rumoer: ‘Goedkope onzin’
Rond minister Sigrid Kaag (Financiën) ontstond vandaag ophef over anti-witwasregels die zijzelf niet nauwkeurig zou volgen. In de Tweede Kamer confronteerde PVV’er Tony van Dijck haar met dit nieuws. Een geïrriteerde Kaag liet het er niet bij zitten en greep de microfoon. Ze noemde de bejegeningen „totale goedkope onzin”.
Vandaag bracht RTL Z naar buiten dat Kaag de fout zou zijn ingegaan met regels omtrent witwassen en belastingontwijking. De regels, die mede uit haar hand zijn opgesteld, zijn sinds dit jaar bedoeld om bedrijven en stichtingen eerlijk de financiële belanghebbende op te laten geven. Deze eigenaar, de zogenoemde UBO (ultimate beneficial owner), moet bekend zijn voor bijvoorbeeld banken en toezichthouders. Dit om witwassen en belastingontduiking tegen te gaan.
Tony van Dijck confronteert Kaag in Tweede Kamer
Maar nu blijkt dat Kaag zelf niet geregistreerd staat als zo’n UBO voor haar eigen stichting. Voordat zij minister werd, bracht ze haar zakelijke en financiële belangen van de stichting onder. Dat is verplicht, zodat zij zolang ze minister is daar geen zeggenschap over heeft. Deze verplichting moet belangenconflicten tegengaan. Voor de stichting van Kaag staan drie onafhankelijke bestuurders geregistreerd als belanghebbende. Kaag zelf niet, en dat roept vragen op.
Zelf benadrukte Kaag dat ze niets verkeerd heeft gedaan. Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de begroting van volgend jaar kon PVV’er Tony van Dijck het niet laten om hierover te beginnen. Hij eist tekst en uitleg van de minister. Van Dijck betoogde dat als hij zo’n fout zou begaan, hem een boete van 22.000 euro boven het hoofd hing.
Sigrid Kaag geeft duidelijkheid over aantijgingen
Hoewel Kamervoorzitter Vera Bergkamp het pleidooi van Van Dijck probeert te beëindigen, loopt Kaag geïrriteerd naar de microfoon toe. Hoewel Bergkamp reageert dat de Kamer „nu niet de discussie aangaat”, laat Kaag blijken het woord te willen van de voorzitter.
En dan volgt haar uitleg over de aantijgingen. „Totale goedkope onzin weer”, zegt Kaag duidelijk geërgerd. „Er is in de brief van de minister-president al bij het aantreden gezegd welke bewindspersonen wat op afstand hebben gezet. En wat op afstand staat, wordt het via een aangewezen notaris, door de landsadvocaat, door het kabinet, verder afgehandeld.”
Kaag claimt dat niet zij, maar de notaris deze beslissing nam. „Bij andere gevallen ook, ik ben er één van. Dat is door de notaris weggezet in een stichting met drie bestuurders en die zijn door de notaris aangemerkt als belanghebbende. In de letter van de wet, mag dat. In de geest niet. Dus wordt het nu door de drie bestuurders gerectificeerd. Maar ik heb er niks mee te maken, juist omdat het op afstand is gezet.”
Daar is het ‘rapport stikstof’ dan en dit heeft Johan Remkes te melden