Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 27 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Jeugdzorg voor de rechter slepen wordt moeilijker, advocaten vrezen die aanpak

Jeugdzorg is de afgelopen tijd nu niet bepaald goed in het nieuws gekomen. Integendeel, het systeem piept en kraakt behoorlijk. Maar falende jeugdzorgbeschermers voor de rechter slepen, wordt vanaf november een stuk ingewikkelder voor ouders.

Het rommelt binnen jeugdzorg, dat geluid klinkt ook uit documentaires als Jojanneke en de jeugdzorgtapes en Taken, kinderen van de Staat, waar Metro Kim Feenstra over sprak. Uit dat soort onthullingen blijkt dat kinderen binnen jeugdzorg regelmatig de dupe zijn van het systeem. Met alle gevolgen van dien. Er wordt door ouders, kinderen, maar ook door medewerkers uit de sector al lange tijd aan de bel getrokken.

En ook het schandaal rondom de toeslagenaffaire is nu niet bepaald een visitekaartje voor jeugdzorg. Uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bleek dat bij de 3301 gedwongen uithuisplaatsingen de feiten in de onderzoeken niet klopten.

SKJ voegt commissie toe aan tuchtrechtprocedure

Het is daarom ietwat verwonderlijk dat De Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ), die toeziet op de jeugdsector, het ouders moeilijker maakt om wanpraktijken aan een tuchtrechter voor te leggen. Per 1 november verandert namelijk de aanpak daarvoor. Dan komt er een ‘commissie van consultatie’ tussen de ouders en tuchtrechtprocedure in te staan, schrijft Trouw vandaag.

Een tuchtrechtprocedure, oftewel het sanctierecht binnen een bepaalde beroepsgroep zoals we die ook kennen bij artsen of advocaten, zorgt ervoor dat ouders misstanden binnen jeugdzorg kunnen aankaarten. Daarin beoordeelt een college van toezicht eventuele klachten. Maar SKJ voegt nu dus ook een ‘commissie van consultatie’ aan deze procedure toe, die in gesprek gaat met alle betrokken partijen.

Advocaten maken zich zorgen over nieuwe aanpak jeugdzorg

Waarom? Volgens SKJ worden ouders zo beter geholpen. Binnen het tuchtrecht lopen volgens hen veel klachten niet uit op een veroordeling, omdat de jeugdzorgwerker zich wel aan de beroepscode hield. „Slechts bij ongeveer één procent van de procedures volgt er een berisping”, aldus SKJ-directeur Jacky Stuifmeel. Mocht de commissie besluiten dat de beroepscode wel geschonden is en het gaat om een ‘ernstig geval’, kan de klacht alsnog op het bordje van de tuchtrechter komen.

Maar vanuit de advocatuur klinkt hier behoorlijk wat bezwaar tegen. Zo vreest familierechtadvocaat Chris Sent dat optreden tegen falende jeugdbeschermers lastiger wordt. „Het tuchtrecht is bedoeld om de kwaliteit te handhaven. Dat toetsen we toch ook bij artsen en advocaten? Dit is een vrijbrief voor het handelen van de jeugdbescherming”, aldus Sent. En volgens advocaat Richard Korver, die jeugdzorgzaken als tuchtzaken behandelt, gaat dit ten koste van de rechtsbescherming van burgers én kinderen. „Daar zijn nu al veel klachten over.”

Ouders niet gemakkelijk naar tuchtrechter over jeugdzorg

En ook familierechtadvocaat Ingrid Vledder benadrukt dat er in deze gevallen al veelvuldig bemiddelende gesprekken zijn geweest. „Dan zou je het hele proces dus opnieuw doen.” Volgens Vledder is een rechtelijke uitspraak in dit soort zaken juist waardevol. „Je wilt weten of iets wel of niet door de beugel kan. Een uitspraak heeft ook een preventieve uitwerking op andere beroepsgenoten.”

Vanaf 1 november tot 1 januari vindt er binnen jeugdzorg een overgangsperiode plaats waarin deze nieuwe aanpak wordt geïnstalleerd. Klagers hebben dan nog de keus voor de weg via de tuchtrechter of de nieuwe manier via de commissie. SKJ is ervan overtuigd dat deze laatste wijze de drempel voor ouders juist verlaagt. Omdat de voorheen ingewikkelde juridische formulieren nu ook in ‘Jip-en-Janneketaal’ op de website staan.

Wanpraktijken bij SHEIN: ‘Werknemers maken dagen van 18 uur en hebben geen weekend’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.