Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 18 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Pak de eclipsbril er maar bij! We krijgen weer een (gedeeltelijke) zonsverduistering

Er wordt volgende week weer een spreekwoordelijk hapje uit de zon genomen. Dan vindt er een gedeeltelijke zonsverduistering plaats boven Nederland. De eclipsbril kan dus weer uit de kast worden gehaald.

Op dinsdag 25 oktober schuift de maan tussen 11.00 en 13.00 uur voor de zon langs, meldt Weeronline. Hierdoor wordt op het hoogtepunt om 12.05 uur 22 procent van het oppervlak van de zon afgeschermd. De bovenkant van de zon wordt als eerst afgeschermd, waarna de ‘hap’ richting de linkerkant van de zon beweegt, zegt de weerwebsite.

Zo kijk je naar een zonsverduistering

Maar wie de zonsverduistering wil zien, moet het natuurfenomeen absoluut niet met het blote oog bekijken. Dat kan namelijk permanente oogschade veroorzaken. De meeste mensen maken gebruik van een eclipsbril. Die houdt de meest schadelijke uv- en infraroodstraling tegen.

Maar er zijn ook andere manieren om van de zonsverduistering te genieten, bijvoorbeeld als je niet zo’n eclipsbril hebt. In dat geval adviseert weerman Donny de Koning van Weeronline om het zonlicht te projecteren op een vlakke ondergrond. „Gebruik bijvoorbeeld een vergiet of perforeer een aantal gaatjes in een A4’tje en laat de zon door de gaatjes heen schijnen. In de projectie op het oppervlak zie je dan dat er een hapje uit de zon is genomen.”

In andere landen is de zon meer verduisterd

Het is nog wel de vraag of we de verduistering goed kunnen zien. Dat heeft vooral te maken met het weer. Bij veel bewolking wordt het natuurlijk een lastig verhaal. Over de weersverwachting kan de weerwebsite echter nog weinig zeggen. „Of de eclips volgende week goed te zien zal zijn bij helder en onbewolkt weer, is nog even afwachten.”

In andere landen is de zon meer verduisterd. Zo zien Russen om dezelfde tijd de grootste hap uit de zon. Daar bedekt de maan op het hoogtepunt 82 procent van het zonoppervlak.

De laatste keer dat er in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsvond, was vorig jaar en dat leverde spectaculaire foto’s en video’s op. De laatste keer dat er voor 2021 een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsvond, was in 2015.

Zonsverduistering: zo kijk je naar dit bijzondere fenomeen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.