Directeur Mauritshuis over besmeuren Meisje met de Parel: ‘Blijf er met je poten vanaf’
Klimaatactivisten zijn in meerdere landen bezig met een soort besmeur-actie. Zo werd er soep gegooid op een schilderij van Van Gogh, aardappelpuree op werk van Monet en taart op het wassenbeeld van koning Charles van het Verenigd Koninkrijk. Gisteren was ook Nederland aan de beurt en werd het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer besmeurd met soep. Directeur van het Mauritshuis, Martine Gosselink, schuift aan bij Nieuwsuur om het over die actie te hebben.
Twee klimaatactivisten waren gisteren aanwezig in het Mauritshuis. Eén van hen lijmde zich met zijn hoofd vast aan het glas dat het schilderij beschermt – hij zal vast inspiratie hebben opgedaan tijdens de uitzending van Jinek deze week -, de ander goot soep over hem heen. Het was al bekend dat het schilderij zelf niet is beschadigd, de lijst en de achterplaat wel. Maar dat is volgens Gosselink „herstelbaar”. Wel ligt het schilderij „in de ziekenboeg”, maar krijgt ze goede zorg van restaurateurs.
Meisje met de Parel ‘snel weer terug in de zaal’
Bij Nieuwsuur zei de directeur van het Mauritshuis gisteren dat het schilderij hopelijk snel weer in de zaal zal hangen. Het had ook heel anders kunnen aflopen met het schilderij: „We hebben het wel over eeuwenoude kunst, dat is heel kwetsbaar.” Voor Gosselink maakte deze actie vooral veel zorgen los, er kwam dan ook snel een crisisteam bij elkaar. Ze vindt deze actie zowel activistisch als vandalistisch.
„Hoe zeer ik ook achter allerlei acties sta die met het beschermen van ons klimaat te maken hebben, ik wil heel graag dat we een gezond klimaat doorgeven aan de volgende generaties, maar dit gaat gewoon echt te ver”, zegt Gosselink. „Ik wil ook de oproep doen aan deze mensen: stop hiermee. Het werkt averechts, de publieke opinie keert zich tegen je.” Volgens Nieuwsuur-presentator Jeroen Wollaars is kunst juist het doelwit omdat het „mooi, kwetsbaar en onbetaalbaar” is. De activisten trekken zo een parallel met de aarde.
"Het meisje met de parel" is niet beschadigd, zegt Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis, nadat twee klimaatactivisten zich aan het schilderij vastplakten. Ze denkt dat musea elkaar alert moeten gaan houden over eventuele vergelijkbare acties. #Nieuwsuur pic.twitter.com/ywbbmpvp5p
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) October 27, 2022
Klimaatactivisten in het Mauritshuis
Voor de actie zijn inmiddels drie Belgische mannen opgepakt. De organisatoren van de actie zeiden dat ze het meesterwerk van Vermeer speciaal hadden uitgezocht om zo veel mogelijk reuring te veroorzaken. „Blijf met je poten van de spullen af”, zegt Gosselink. „Je hebt zoveel manieren om de demonstreren en om je punt te maken. Doe het op een andere manier.”
Onder de arrestanten is Wouter M., die meerdere acties voor het klimaat voerde in België. Zo verstoorde hij eerder al de Ronde van Vlaanderen door het parcours op te rennen tijdens de eindsprint. Ook maakte hij zichzelf vast aan een doelpaal tijdens een bekermatch tussen RSC Anderlecht en AA Gent.
De activisten droegen tijdens de actie shirts van de actiegroep Just Stop Oil. De Britse actiegroep meldde echter eerder op de dag dat hij niet achter de actie zit. De woordvoerder van de Belgische activisten bevestigt dat. Hij zegt dat het gaat om een zelfstandig opererende spin-off van de Belgische tak van Extinction Rebellion.
Je kunt Nieuwsuur terugkijken via NPO Start.
Musk nu officieel eigenaar van Twitter, ontslaat direct top van bedrijf