Nederlandse burger draait ieder dubbeltje om, maar staatskas blijkt goed gevuld
Hoge energierekeningen, dure tankbeurten en de inflatie voelen we zelfs bij onze dagelijkse boodschappen. Menig Nederlander ontgaat niet dat het leven een stuk duurder is en sommige huishoudens houden maar net het hoofd boven water. Morgen presenteert minister Sigrid Kaag (Financiën) de miljoenennota tijdens Prinsjesdag en nu blijkt dat het financiële plaatje voor de overheid er helemaal niet zo beroerd uitziet.
Terwijl de temperaturen zakken, stijgt onze energierekening. Zo hard dat sommige huishoudens behoorlijk op de kleintjes moeten letten. En dat terwijl de portemonnee van de Staat er helemaal niet zo slecht aan toe is, schrijft De Telegraaf vandaag.
Miljoenennota geeft ‘opvallend beeld’ van Nederlandse staatskas
De overheid verwacht namelijk 366 miljard euro aan belastingen en premies in 2023 binnen te halen. Dat blijkt uit gelekte miljoenennota-stukken voor komende Prinsjesdag. En dat zijn tientalen miljarden meer dan verwacht. In 2019 waren de belastinginkomsten zo’n 50 miljard euro minder.
De teller van de staatskas tikt dus rijkelijk door. „Een opvallend beeld”, noemt De Telegraaf het. In een tijd waarin veel huishoudens ieder dubbeltje moeten omdraaien, blijkt de overheid er na de coronajaren toch ‘warmpjes’ bij te zitten. „Sterker nog: de Staat profiteert zelfs van de financiële ontwikkelingen waar burgers onder zuchten”, schrijft de krant.
Overheid genereert meer inkomsten door gas en belastingen
Hoe dat zit? De overheid genereert inkomsten uit de gestegen gasprijzen, btw en winstbelasting. Wat betreft het gas haalt de overheid namelijk nog steeds gas uit Nederlandse bodem. Daardoor heeft de Staat ook profijt van de prijsstijgingen. Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) levert dat in 2022 en 2023 zo’n 10 miljard euro meer op. Het CPB deelde die data de vorige maand met de Tweede Kamer. Wel is het zo dat deze 10 miljard euro dit jaar grotendeels is uitgetrokken voor subsidie aan gasopslag in Norg.
Maar ook door de inflatie komt er voor de overheid meer belasting binnen. Want voor 2023 worden de btw-inkomsten op ruim 70 miljard euro geschat. Vorig jaar stond dat bedrag op Prinsjesdag op zo’n 68 miljard euro. Tel daar ook nog de overheidsinkomsten van de winstbelasting bij op. Door de goed lopende economie en hoge winsten van sommige bedrijven komen er miljarden euro’s extra in het overheidslaatje.
Staatsschuld loopt terug
De miljoenennota is een overzicht van alle inkomsten en uitgaven van de overheid voor het komende jaar. En je begrijpt dat er niet alleen getallen staan bij de inkomstentabel. Nee, bijna 400 miljard euro verlaat de staatskas volgend jaar. 16 miljard euro daarvan is bedoeld om de problemen rond de koopkracht in te dammen. Deels structureel en deels alleen voor volgend jaar. Hoewel het kabinet tevreden lijkt met dit „historische” koopkrachtpakket, zoals minister Kaag het noemt, zijn de oppositiepartijen nog niet echt onder de indruk.
Want terwijl de energieprijzen de pan uit rijzen, moeten mkb’ers, zoals deze bakker, er alles aan doen om het hoofd boven water te houden. En dat terwijl de uitgaven van de Staat, volgens De Telegraaf, niet voorbijgaan aan de inkomsten. De staatsschuld loopt zelfs terug naar het niveau van voor de coronacrisis en de economie groeit nog steeds.
Ziekenhuisbaas doet opvallende oproep: ‘Geef deel salaris aan zorgpersoneel met schulden’