Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 12 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Wetsvoorstel voor herinvoering van basisbeurs niet goed genoeg’ – wat betekent dat voor studenten?

Het is een onzekere tijd voor studenten: woningnood, inflatie en ook de onduidelijkheid over wat nou precies de situatie is wat betreft de basisbeurs. De regering moet het wetsvoorstel voor de herinvoering van de basisbeurs voor studenten beter en uitgebreider beargumenteren. Dat schrijft de Raad van State vandaag in een advies.

Maar wat betekent dat nou voor studenten, is er al iets besloten? Dat leggen we je hieronder uit.

‘Wetsvoorstel voor basisbeurs is niet goed genoeg’

Ten eerste, mocht je het nog niet weten: het kabinet is van plan de basisbeurs vanaf collegejaar 2023/2024 weer in te voeren. In 2015 werd die afgeschaft en ging het leenstelsel in. Uitwonende studenten zouden dan 274 euro per maand krijgen bijgeschreven en thuiswonende studenten 110 euro. Daar bovenop krijgen de studenten een aanvullende beurs van maximaal 401 euro die afhankelijk wordt van het inkomen van hun ouders. Die mogen maximaal 70.000 euro bruto verdienen.

Als het kabinet de basisbeurs opnieuw invoert, is het van groot belang dat die kan blijven bestaan. Maar de Raad van State twijfelt vooral aan het financiële aspect daarvan. Volgens hen kan de regering niet goed genoeg onderbouwen dat dit wel het geval is. Zo moet er rekening worden gehouden met de sterke stijging van het aantal studenten in het hoger onderwijs en met de doorberekening van de inflatie. Hierover heerst ook onder studenten veel onzekerheid en wantrouwen.

Hoe zit het dan met de gedupeerde studenten?

In het wetsvoorstel zit nog een ander deel: een tegemoetkoming van 1436 euro per student uit de ‘pechgeneratie’, mits zij een vierjarige opleiding hebben afgerond. Die studenten kunnen ook nog niet juichen: ook daar mist de Raad voldoende onderbouwing. En die is juist belangrijk, omdat er geen juridische verplichting is voor de tegemoetkoming. „Zo’n onverplichte tegemoetkoming moet beperkt blijven tot bijzondere gevallen om precedentwerking te voorkomen”, staat er in het advies.

Het is nu aan de ministerraad om het wetsvoorstel te veranderen. Als het niet aangepast wordt, is de kans aanwezig dat de basisbeurs in verloop van tijd stukloopt. Er moet zekerheid zijn dat er genoeg budget voor is, staat in het onderzoek. De Raad van State adviseert de Tweede Kamer het nieuwe voorstel pas in te dienen als succes gegarandeerd kan worden. Dit is slechts een advies en is niet bindend. De kans is dus ook aanwezig dat de wet wordt doorgezet, dan krijgen studenten ‘gewoon’ de basisbeurs. Maar in het geval dat dit idee na verloop van jaren stukloopt, dan bestaat de kans dat de basisbeurs slechts tijdelijk weer binnen handbereik is.

Nederlanders Europees kampioen zitten, niemand zit langer dan wij (8 tips!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.