Prinsjesdag als ‘vanouds’, maar ook protesten en intrede Amalia
Het is vandaag Prinsjesdag, de dag dat het kabinet de miljoenennota presenteert. En deze traditionele derde dinsdag van september verloopt weer als vanouds, met gouden koets. Maar anno 2022 horen op Prinsjesdag ook protesten, van onder meer de boeren, erbij. En prinses Amalia is dit jaar voor het eerst aanwezig.
Na twee jaar van coronacrisis mag Prinsjesdag vandaag op de traditionele wijze plaatsvinden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden vandaag met de welbekende gouden koets door Den Haag. De troonrede wordt dit jaar niet voorgelezen in de Ridderzaal, maar in de Koninklijke Schouwburg. Ook prinses Amalia is hierbij voor het eerst aanwezig. En tot slot is daar befaamde zwaai-moment van de koninklijke familie op het balkon van Paleis Noordeinde.
Amalia aanwezig bij Prinsjesdag
Wat er vandaag op de agenda, oftewel in de miljoenennota, staat? Dat is inmiddels al bekend. Het kabinet presenteert de begroting van volgend jaar. Daaronder valt een „historisch” koopkrachtpakket, de premie voor de verplichte basisverzekering in de zorg gaat met 10 euro omhoog, compensatie voor de spaartaks en een prijsplafond voor energie.
Naast de miljoenennota klinkt er vandaag ook een klimaatnota. Daarin worden de verdere stappen voor de klimaatplannen voor 2030 toegelicht. De uitstoot van broeikasgassen moet namelijk in 2030 ruim zijn gehalveerd.
Protesterende boeren Den Haag
Naast hoedjes en prominente figuren, zijn er ook protesterende boeren in Den Haag aanwezig. Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) liet weten dat de politie optreedt tegen de demonstranten. Waarbij trekkers in beslag kunnen worden genomen. De burgemeester van Den Haag heeft een noodbevel uitgevaardigd. Dit „wegens ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde en veiligheid op Prinsjesdag”.
Aan de boeren die onderweg zijn naar Den Haag; laat de trekker thuis!! Demonstreren mag, maar niet met grote voertuigen. Trekkers worden in beslag genomen door de politie. Denk aan de veiligheid van alle mensen die vandaag naar Prinsjesdag komen. https://t.co/YKH7AL3Jrm
— Dilan Yesilgöz – Zegerius (@DilanYesilgoz) September 20, 2022
Volgens Bart Kemp, van actiegroep Agractie, proberen de boeren „op een vreedzame manier aandacht te vragen voor hun situatie”. Hij legt uit dat het gaat om „kleine clubjes uit verschillende regio’s.”
Wij hebben zojuist in #DenHaag bij het #Schenkviaduct een aantal trekkers in beslaggenomen wegens het overtreden van het #noodbevel. Boeren probeerden met hun trekkers naar het centrum te rijden en volgden onze aanwijzingen niet op. Er is een noodbevel van kracht. #Prinsjesdag pic.twitter.com/zqHmtnD1o8
— Politie Eenheid Den Haag (@POL_DenHaag) September 20, 2022
Meer protesten tijdens Prinsjesdag
Maar naast de boeren protesteren er meer mensen, voor vijf verschillende maatschappelijke thema’s. Bij de Tweede Kamer protesteert een groep onder de noemer ‘overdracht kennis en feiten volksvertegenwoordigers’ en weer andere betogers demonstreren tegen de monarchie. Maar ook vakbond FNV demonstreert voor verhoging van het minimumloon en ook Stichting Steun Mensenrechten Maatschappelijk Geweld laat zijn stem horen. Tot slot wordt er door Oekraïners en medestanders bij de Russische ambassade geprotesteerd.
Maarten van Rossem: ‘Dood koningin Elizabeth roept allerlei kletsverhalen en huilpartijen op’