Ophef over nazi-tweet Pepijn van Houwelingen (FvD), ministers overwegen stappen
Pepijn van Houwelingen heeft zich de woede van Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) op de hals gehaald. Het Forum voor Democratie-Kamerlid plaatste op Twitter een gefotoshopte afbeelding van hen met een nazivlag. De ministers beraden zich nu op stappen.
Kuipers en Van Gennip zetten afgelopen week zelf een foto online waarop zij een vlag hijsen met de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties op het gebouw dat hun ministeries delen. Deze doelen heten officieel de Sustainable Development Goals (SDG). In zijn tweet zette Van Houwelingen een foto waarin dat doek is vervangen door een nazivlag. „De façade en de werkelijkheid”, zei hij daarbij.
Tweet van Van Houwelingen niet meer online
Van Houwelingen heeft de tweet inmiddels verwijderd. „Zojuist tweet met nazivlag weggehaald omdat SDG-vlag welbeschouwd toch nóg verwanter is aan de hamer-en-sikkel van de communistische Internationale dan aan de Swastika. Grappig trouwens hoe links constant met nazireferenties strooit maar als ander ‘t doet direct in paniek raakt”, schrijft hij daarover. Hij voegt daar nog aan toe: „Overigens werd in de oorspronkelijke tweet Kuipers op geen enkele wijze vergeleken met het nazisme, de vergelijking betrof expliciet de SDG-vlag (vandaar de #SDG). Logisch, want Kuipers is slechts een goedgelovige sul die gebruikt wordt door de globalisten of niet Sigrid Kaag?”
Zojuist tweet met nazivlag weggehaald omdat SDG-vlag welbeschouwd toch nóg verwanter is aan de hamer-en-sikkel van de communistische Internationale dan aan de Swastika. Grappig trouwens hoe links constant met nazi referenties strooit maar als ander ‘t doet direct in paniek raakt. pic.twitter.com/uwv971F4iY
— Pepijn van Houwelingen (@PvanHouwelingen) September 25, 2022
Overigens werd in de oorspronkelijke tweet Kuipers op geen enkele wijze vergeleken met het nazisme, de vergelijking betrof expliciet de SDG-vlag (vandaar de #SDG). Logisch, want Kuipers is slechts een goedgelovige sul die gebruikt wordt door de globalisten of niet @SigridKaag?
— Pepijn van Houwelingen (@PvanHouwelingen) September 25, 2022
‘Een grove belediging van de diepe pijn van de nabestaanden van de Holocaust’
Volgens Kuipers en Van Gennip is het bericht „stuitend” en een „nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici”. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte vindt dat de tweet niet ongestraft mag blijven. Hij dient een klacht in bij het College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer. „We moeten de grens blijven trekken, keer op keer”, vindt hij. Hij wijst erop dat in het reglement van het parlement staat dat een lid niets mag doen dat het gezag of de waardigheid van de Tweede Kamer ernstig schaadt. „Deze actie doet dat precies wel.”
„Het is woestmakend dat een Tweede Kamerlid van Houwelingen van FvD de veiligheid van ministers zo in gevaar brengt”, zegt hij in een reactie. „En het is al even wanstaltig dat daarvoor een nazivlag wordt gebruikt. Onder die vlag zijn miljoenen slachtoffers gevallen, het gebruik ervan – nota bene nu het Joods Nieuwjaar wordt gevierd – is niets minder dan een grove belediging van de diepe pijn van de nabestaanden van de Holocaust.”
Kamerlid brengt twee ministers in verband met nazi-regime. Nieuw dieptepunt. Wanstaltig.
Ik dien een klacht in bij de Tweede Kamer wegens schenden van de gedragsregels.
Lees hier mijn hele reactie ⤵️ pic.twitter.com/wWVc9uzFyi
— Jan Paternotte (@jpaternotte) September 25, 2022
Forum voor Democratie eerder deze week in opspraak
Het is de tweede keer deze week dat een lid van Forum voor Democratie in opspraak komt. Kamerlid Thierry Baudet beweerde tijdens het debat over de Prinsjesdag-plannen dat minister Sigrid Kaag op een spionnenschool heeft gezeten, waarop de minister en de rest van het kabinet boos wegliepen. Het leverde ook weer een relletje rond Johan Derksen op, nadat hij zich versprak over het liquideren van de FvD-leider. Baudet deed daarna een melding bij het Openbaar Ministerie.
Dit is waarom er ongelijkheid heerst tussen verschillende asielzoekers