Dit is waarom er ongelijkheid heerst tussen verschillende asielzoekers
Een asielzoeker die al weken wacht op inschrijving, terwijl anderen sneller geholpen worden. Dit is de ongemakkelijke waarheid in Nederland. Sommige asielzoekers zijn namelijk de dupe geworden van een nieuw systeem. Lotgenoten die pas later naar Nederland zijn gekomen, worden sneller geholpen, waardoor ze eerder verder kunnen met hun asielprocedure.
Deze problemen hebben te maken met de nieuwe systematiek die is ingevoerd toen de opvang in Zoutkamp opende op 10 september, met als doel dat het inschrijfproces efficiënter gaat verlopen. Dit meldt RTV Noord. Sindsdien krijgen asielzoekers een nummer en moeten ze gemiddeld vijf dagen in Zoutkamp blijven. Het ministerie van Justitie en Veiligheid hoopt dat nog verder terug te brengen naar ‘één of enkele dagen’.
Ongelijkheid tussen asielzoekers
Daarna zijn asielzoekers aan de beurt om geïdentificeerd en geregistreerd te worden en gaan ze naar Ter Apel, om daar te worden ingeschreven. Tegelijkertijd zitten er nog honderden ongeregistreerde asielzoekers in crisisnoodopvangplekken. Zij vallen onder een andere regeling en moeten soms enkele weken wachten voordat ze aan de beurt zijn voor datzelfde proces. Voor asielzoekers die na 10 september zijn gekomen, is de wachttijd dus maximaal enkele dagen.
Vandaag komen de eerste honderd asielzoekers hoogstwaarschijnlijk aan bij het cruiseschip in Velsen-Noord, dat voor het komende halfjaar dient als noodopvang. Een kort geding, aangespannen door lokale ondernemers kan echter nog roet in het eten gooien. De rechter doet vanmiddag uitspraak.
Taallessen en sport voor statushouders
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) biedt op het schip onderdak aan in totaal duizend mensen, die de komende dagen gespreid aankomen.
Het enorme schip uit Estland arriveerde vorige week aan de kade van bedrijventerrein Noordwijkermeer. De afgelopen dagen is alles klaargemaakt voor de komst van de asielzoekers en statushouders, die hier volgens het COA een basic opvang krijgen. Ze hebben een hut, er wordt drie keer per dag door de crew van het schip voor eten verzorgd en er zijn activiteiten aan boord, zoals taallessen en sport.
Protest Velsen-Noord
Veel faciliteiten op het schip, zoals het casino, zwembad, winkels en sauna, zijn gesloten. Wel is er een speelkamer en zijn er een huisarts en verpleegkundige voor medische hulp.
De komst van het schip leidde tot protest bij inwoners van Velsen-Noord, maar burgemeester Frank Dales zei vorige week dat hij verwacht voldoende maatregelen te hebben genomen om alle zorgen weg te nemen.
COA-directeur: ‘Cruiseschepen verlichten crisis, maar opvang voor lange termijn hard nodig’
Ook in Amsterdam worden binnenkort duizend asielzoekers opgevangen op een cruiseschip, voor in elk geval zes maanden. Het schip kwam gistermiddag aan in het Westelijk Havengebied. COA-directeur Milo Schoenmaker zei dat deze oplossingen de crisis enigszins verlichten, maar dat opvang voor langere tijd hard nodig is.
Rabia (28) is asielzoeker: ‘We voelen ons behandeld als een crimineel’