Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 17 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Kiezer is klaar met alle crises: kabinet Rutte IV krijgt een 3,3

Kabinet Rutte IV heeft het helemaal verbruid bij de Nederlandse burger en krijgt een dikke onvoldoende. Uit het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van EenVandaag blijkt dat de kiezer helemaal klaar is met alle verschillende crises. Het kabinet krijgt daarom slechts een 3,3, een historisch laag cijfer.

Hoewel het nieuwe kabinet er nog geen jaar zit, ziet twee derde van de mensen het liefst dat er nieuwe verkiezingen komen. Opvallend is dat niet alleen de achterban van oppositiepartijen het kabinet graag ziet opstappen. Ook veel kiezers van coalitiepartijen willen opnieuw naar de stembus.  Zo wil 62 procent van de CDA-achterban nieuwe verkiezingen, net zoals 41 procent van de VVD-kiezers, 37 procent D66-kiezers en 55 procent van de CU-kiezers.

15 procent heeft nog vertrouwen in kabinet Rutte IV

Slechts 15 procent heeft nog vertrouwen in het kabinet Rutte IV en dat is historisch gezien erg laag. Sinds EenVandaag begon met het peilen van het vertrouwen in 2007 scoorde een kabinet maar één keer een procentje lager: op Prinsjesdag 2013, na miljardenbezuinigingen in een financiële crisis.

Het kabinet wordt dit keer afgerekend op de verschillende crises die momenteel spelen en het onvermogen om deze op te lossen. Vooral het optreden in de toeslagenaffaire, de stikstof-, asiel en koopkrachtcrisis en de gaswinning in Groningen doen het kabinet de das om. Kiezers geven aan dat ze er geen vertrouwen in hebben dat het huidige kabinet daadwerkelijk iets gaat doen om al deze crises op te lossen.

kabinet
Het kabinet Rutte IV op het bordes van Paleis Noordeinde. Foto: ANP

Vertrouwen al kwijt tijdens formatie

Veel panelleden geven daarnaast aan dat ze al tijdens de formatie van kabinet Rutte IV het vertrouwen verloren. De toeslagenaffaire is de grootste boosdoener. „Het kabinet stapt op vanwege de toeslagenaffaire, maar tien maanden later zitten dezelfde poppetjes weer op dezelfde plek”, zo verklaard een deelnemer aan het onderzoek.

Maar ook de inflatie en de hoge energieprijzen spelen mee. „Veel mensen zitten letterlijk in de kou deze winter en boodschappen zijn gierend duur geworden. Ik zie geen leiderschap vanuit het kabinet en heb het gevoel dat wij er als burger niet toe doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.