Tweede Kamer bespreekt miljardenplannen om koopkracht steuntje in de rug te geven
Op Prinsjesdag, gisteren, kregen we te horen wat het kabinet allemaal van plan is om geld in te steken aankomend jaar. Zoals altijd gaat de Tweede Kamer vandaag daarover in debat. Deze keer staat het miljardenpakket voor de koopkracht centraal tijdens de belangrijke Algemene Politieke Beschouwingen.
Gisteren kregen we bevestigd dat er een prijsplafond voor de energierekening komt, dit najaar nog. In dat pakket voor het najaar zitten nog wat andere onderdelen en ook die zullen scherp onder de loep genomen worden. Gisteren kwam er uit verschillende hoeken al kritiek. Zo zei Lilian Marijnissen (SP) dat het ‘niet deugt’ dat de economie draait ‘als een tierelier’ maar mensen moeilijk rond kunnen komen.
Miljardenpakket voor koopkracht op tafel
Vandaag lijken coalitie en oppositie – zoals erg vaak – lijnrecht tegenover elkaar te staan. De coalitiepartijen onderhandelden mee over beide pakketten, terwijl de oppositie al maandenlang uiterst kritisch is over de opstelling van het kabinet. Veel partijen vinden dat het kabinet veel te lang heeft gewacht met koopkrachtingrepen voor het najaar. Oppositieleider Geert Wilders, die vandaag als eerste het woord mag nemen, vindt dat er bij lange na niet genoeg gebeurt voor mensen met een kleine portemonnee.
Wat vooral een punt van kritiek is, is het late en haastige ingrijpen van het kabinet. Zo kwam het prijsplafond tot stand in een haastig overleg. Pas op het laatste moment is hierover vergaderd. En nu ligt er wel een idee voor een prijsplafond, maar hoe dat in z’n werk moet gaan, dat is nog niet helemaal duidelijk. Hoe het steunpakket eruit komt te zien voor het midden- en kleinbedrijf, is ook nog ongewis.
Dat er nu een pakket voor de koopkracht ligt voor volgend jaar én een prijsplafond vanaf 1 november, zal er evenwel voor zorgen dat de kritiek minder fel is: in een eerder debat noemde een deel van de Kamer het nog onacceptabel dat er voor het najaar niets gedaan zou worden. Nu neemt het kabinet in grote lijnen het plan van GroenLinks en de PvdA over voor een energieplafond bij een beperkt gebruik. Die twee samenwerkende oppositiepartijen zeggen nu vooral de uitwerking van het plan kritisch te gaan volgen.
Ministers afwezig
Voor het eerst in twee jaar zal het ministersvak in de Tweede Kamer weer vol bewindspersonen zitten. Toch ontbreekt een aantal ministers: vicepremier Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zitten in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ook energieminister Rob Jetten is afwezig: hij zit in de Amerikaanse staat Pennsylvania voor een forum over schone energie.
Vandaag komt alleen de Tweede Kamer aan het woord, morgen reageert premier Mark Rutte namens het kabinet. Het belooft een waar marathondebat te worden: de Tweede Kamer telt inmiddels twintig fracties, die vandaag elk hun eigen spreektijd hebben én elkaar kunnen bevragen.
Vraagt Nederlandse onderwijssysteem te veel van jeugd? ‘Terug naar zesjescultuur’