Onbegrip na voorstel van Kaag om Prinsjesdagkoffer te vervangen
Sigrid Kaag, de minister van Financiën, is van plan volgend jaar op Prinsjesdag met een nieuw koffertje naar de Tweede Kamer te komen om daar de miljoenennota en rijksbegroting te presenteren. Bij Jinek zei de minister gisteravond dat het tientallen jaren oude koffertje naar het museum gaat. Er komt een „ander model, lichter en duurzamer” voor in de plaats, zei ze.
„We waren van plan voor volgend jaar om te zeggen van: na 75 jaar is het misschien tijd voor een ander model”, zei Sigrid Kaag bij Jinek. Het huidige koffertje is overigens sinds 1964 in gebruik en was een geschenk van de Staatsdrukkerij die dat jaar 150 jaar bestond. Het is dus niet 75 jaar oud, maar 58 jaar oud.
Koffertje kan naar het museum, aldus Kaag
Die nieuwe versie moet lichter en duurzamer worden, aldus de minister. „Dus dit is het laatste grote openbare optreden, zullen we maar zeggen?”, vroeg Eva Jinek. „Nou, het museum”, zei Kaag. Het koffertje, dat sinds 1964 door zestien ministers van Financiën is gepresenteerd, wordt als het aan haar ligt dus niet helemaal afgedankt.
Het koffertje is van geitenperkament gemaakt. Van binnen is het bekleed met blauwe zijde. De traditie met het koffertje begon in 1946. Toen presenteerde minister van Financiën Piet Lieftinck voor het eerst met een koffertje de rijksbegroting op Prinsjesdag.
‘Wat is dit nou weer voor logica?’
Het voorstel van Kaag om een nieuwe koffer te gebruiken om de miljoenennota en rijksbegroting te presenteren, zien veel mensen echter niet zitten. „Wat is dit nou weer voor logica? Dus het is duurzamer om een nieuw koffertje te kopen dan om een al bestaand koffertje te blijven gebruiken dat 75 jaar geleden is gemaakt en dat zó duurzaam is dat er nog steeds niks mis mee is?”, zet oorlogsjournalist Harald Doornbos zijn vraagtekens bij de uitleg van Sigrid Kaag.
Ook journalist Lammert de Bruin laat zich over het koffertje uit. „Een nieuw koffertje laten maken is per definitie niet duurzaam. Verder getuigt het van een bepaalde niet bescheiden houding om oude symbolen rücksichtlos af te willen danken, die paar jaar dat jij op de winkel past.”
Wat is dit nou weer voor logica? Dus het is duurzamer om een nieuw koffertje te kopen dan om een al bestaand koffertje te blijven gebruiken dat 75 jaar geleden is gemaakt en dat zó duurzaam is dat er nog steeds niks mis mee is? ¯_(ツ)_/¯ https://t.co/d2eKeXRZhV
— Harald Doornbos (@HaraldDoornbos) September 21, 2022
Een nieuw koffertje laten maken is per definitie niet duurzaam. Verder getuigt het van een bepaalde niet bescheiden houding om oude symbolen rücksichtlos af te willen danken, die paar jaar dat jij op de winkel past. https://t.co/9MlNo3Jhgd
— Lammert de Bruin (@lammert) September 21, 2022
Ook kritiek op voorstel Kaag in politiek Den Haag
Ook vanuit de politiek wordt met afkeurende blikken gekeken naar het voorstel om het koffertje van de hand te doen. „Vervanging van iets ouds is duurzaam als het om een energievretende ijskast gaat. Een dieselslurpende auto. Een wasdroger uit het jaar 0. Maar niet als het om een perfect koffertje gaat. Dan is er niets duurzaams aan”, zegt Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid van GroenLinks.
„Met een rare drogreden (want een koffer vervangen die niet stuk is, is per definitie niet duurzaam) een traditioneel object ‘moderniseren’ om zelf aan beeldvorming en profilering te doen zonder bijster goed in de inhoud te zitten”, zegt Annabel Nanninga van JA21.
Vervanging van iets ouds is duurzaam als het om een energievretende ijskast gaat. Een dieselslurpende auto. Een wasdroger uit het jaar 0.
Maar niet als het om een perfect koffertje gaat. Dan is er niets duurzaams aan. https://t.co/LiyOyvmQbk
— Suzanne Kröger 💚 (@suzanne_GL) September 21, 2022
Het is weer peak 66/Kaag. Met een rare drogreden (want een koffer vervangen die niet stuk is, is per definitie niet duurzaam) een traditioneel object ‘moderniseren’ om zelf aan beeldvorming en profilering te doen zonder bijster goed in de inhoud te zitten. https://t.co/0QGa5mZFxp
— Annabel Nanninga (@ANanninga) September 21, 2022
Naast het welbekende koffertje, de balkonscène en aansluitend de Algemene Politieke Beschouwingen is ook de troonrede van Willem-Alexander onderdeel van Prinsjesdag. Lees de complete tekst die de koning gisteren uitsprak hier terug.
Nederlandse burger draait ieder dubbeltje om, maar staatskas blijkt goed gevuld