Dilan Yeşilgöz keert zich tegen complotdenkers en wokisme: ‘Niet tolereren’
Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) sprak zich gisteren hardop uit tegen wokisme en complotdenkers. Volgens haar zijn dit gevaarlijke denkwijzen die een bedreiging vormen voor de rechtsstaat en democratie. En dat hoeven we volgens Yeşilgöz niet te tolereren.
In de jaarlijkse HJ School-lezing sprak Yeşilgöz haar ongenoegen richting deze bewegingen uit. Ook politici van Forum voor Democratie en de Groep van Haga kregen een veeg uit de pan van Yeşilgöz. Want deze politici zijn volgens het VVD-lid uit op ophef en dienen niet het belang van Nederland.
Dilan Yeşilgöz haalt uit naar Forum en Groep van Haga
Ze sprak van een gevaar voor de rechtsstaat en democratie, waar volgens de minister tegen moet worden opgetreden. „Wees niet tolerant voor wat we niet moeten tolereren.”
Vooral complotdenkers moeten we volgens Yeşilgöz niet te veel hun gang laten gaan. „Nepnieuws, wantrouwen en achterdocht vervuilen en radicaliseren het maatschappelijk debat, zelfs zodanig dat onze democratische rechtsstaat en zijn hoeders in de knel komen”, aldus de minister. Want complottheorieën en ondermijnende uitlatingen gaan volgens Yeşilgöz niet vanzelf weg. Integendeel die denkwijzen klinken ook in de Tweede Kamer, vertelde de minister. Waarbij ze op partijen als FVD en Groep van Haga doelde.
Complotdenkers, nepnieuws en wantrouwen richting overheid
De minister keerde zich ook persoonlijk tegen Forumleider Thierry Baudet die zich volgens haar regelmatig op antisemitische wijze uitspreekt. Partijen als die van Baudet en Wybren van Haga zijn volgens Yeşilgöz uit op het creëren van ophef. Ook noemde zij hun aanpak een „verdienmodel”. De partijen zelf hebben volgens haar „geen enkele inhoudelijke agenda meer”.
Wantrouwen richting de overheid, onder meer via social media, leidt tot polarisatie, concludeerde de minister. En onlinehaat en het verspreiden van nepnieuws moeten social media-bedrijven volgens haar niet tolereren. Als deze bedrijven hun verantwoordelijkheid niet gaan nemen „dan zullen wij hen verantwoordelijk moeten houden”, sprak Yeşilgöz.
Wokisme en complotdenkers ‘problematisch’
Ook kwam in haar toespraak het wokisme nog aan bod, oftewel de extreem-linkse hoek in Nederland. De minister vindt ook het wokisme een „problematische beweging”. Die beweging sluit namelijk volgens haar tegenovergestelde ideeën uit. „Wokisten willen bepalen wie recht van spreken heeft. Alleen als je tot de juiste groep hoort, mag je meepraten.”
In meerdere media en talkshows werden gisteravond de uitspraken van Yeşilgöz aangehaald. Zelf schoof zij aan bij Jinek, waar ze onder meer pleitte voor vrijheid van meningsuiting, wat niet tot z’n recht komt bij woke-bewegingen. „Onze meningen kunnen botsen. In een een open, vrije samenleving is ruimte voor kritiek. Als je dat volledig weghaalt, dan leidt dat tot zelfcensuur. Het is fundamenteel in een open, vrije democratie, dat je beseft dat woorden niet verwonden. Er is niet een recht op niet beledigd worden, dat recht bestaat niet”, sprak zij aan bij Jinek.
Yeşilgöz als premier?
Vandaag Inside-gezicht Özcan Akyol sprak aan tafel bij Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee uit dat de minister bezig is met het bedrijven van populisme en „zieltjes probeert te winnen”. Volgens Akyol is Yeşilgöz uit op de premier-stoel van Mark Rutte. Een vraag die ook bij Jinek aan haar werd gesteld. Waarop de minister reageerde dat er momenteel geen vacature vrij is bij de VVD en zij niet aan het solliciteren is.
‘Wetsvoorstel voor herinvoering van basisbeurs niet goed genoeg’ – wat betekent dat voor studenten?