Waarom zo’n lage opkomst apenpokkenprik? ‘Men is op vakantie’
Het wil nog niet vlotten met de opkomst voor de apenpokkenprik. Maar daar is volgens de GGD in Amsterdam een heel logische verklaring voor. Niet angst voor de prik, maar de zomervakantie is de grote boosdoener bij de no-shows, zegt de dienst.
Gisteren en eergisteren haalden in totaal 146 mensen hun eerste prik tegen het apenpokkenvirus, waar er 382 mensen waren uitgenodigd. Dat betekende een opkomst van ongeveer 38 procent: drie op de vijf mensen kwamen niet opdagen. Het doet de vraag rijzen waarom lang niet iedereen komt opdagen.
GGD: ‘Veel telefoontjes van mensen die op vakantie zijn’
Volgens de GGD’en Amsterdam-Amstelland en Haaglanden, die de eerste vaccinaties uitvoeren, heeft het alles te maken met de vakantieperiode. De dienst zegt veel te worden gebeld door mensen die op vakantie zijn en niet op de uitnodiging kunnen ingaan. De mensen die nu niet zijn gevaccineerd, krijgen later een nieuwe afspraak.
Dat de genodigden die niet komen opdagen voor hun prik, veel op vakantie zijn, komt ook omdat de uitnodigingen pas vorige week zijn verstuurd. „Kort dag”, erkent een GGD-woordvoerder. Aan de andere kant ontvangt de dienst ook veel telefoontjes van mensen die nog geen uitnodiging hebben gekregen en bang zijn dat ze de vaccinatie mislopen.
Mensen in risicogroepen uitgenodigd voor apenpokkenprik
Zij komen binnenkort aan de beurt. Gisteren zijn 400 nieuwe uitnodigingen verstuurd voor volgende week maandag en dinsdag. Het gaat om de eerste preventieve vaccinaties tegen het virus. De GGD’en in Amsterdam en Den Haag hebben uitnodigingen verstuurd aan hoogrisicogroepen.
Het gaat dan om mannen die seks hebben met mannen en aan transgender personen die hiv-positief zijn of die medicijnen nemen om te voorkomen dat ze hiv oplopen. „Hier zit naar verwachting een grote overlap met de hoogste risicogroep” voor een apenpokkenbesmetting, aldus het deskundigenadvies waarop de vaccinatie is gebaseerd.
Apenpokkenvirus 818 keer vastgesteld in Nederland
In Nederland is het apenpokkenvirus vastgesteld bij 818 mensen. De meeste positieve tests zijn in de regio’s Amsterdam en Den Haag, en daarom beginnen de preventieve vaccinaties daar. Later komen andere regio’s aan de beurt. In totaal komen ongeveer 32.000 mensen in Nederland in aanmerking voor de prik.
In de afgelopen periode is een kleine groep mensen al gericht gevaccineerd tegen het apenpokkenvirus. Deze mensen hadden het risico daadwerkelijk besmet te zijn geraakt, bijvoorbeeld omdat ze seks of ander nauw contact hadden met een besmet persoon. Het virus verspreidt zich via huid-op-huidcontact.
Nederland gaat prikken tegen apenpokken: grootste risicogroep eerst