Grondpersoneel KLM krijgt meer loon en mag in het buitenland werken
Goed nieuws voor het grondpersoneel van KLM: zij zullen in twee stappen 4 procent meer loon krijgen. Dat hebben vakbonden FNV en CNV met de luchtvaartmaatschappij afgesproken. Aan de salarisverhoging zit bovendien een ondergrens van tweemaal 80 euro. Verder is ook de mogelijkheid om tijdelijk vanuit het buitenland te werken afgesproken.
De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht op 1 maart in en loopt een jaar. Op 1 oktober krijgen de circa 12.000 medewerkers er 2 procent loon bij met een minimum van 80 euro. Op 1 maart volgt nog zo’n stap voor deze krachten die onder meer de bagage afhandelen, bij de technische dienst werken en vliegtuigen van en naar de start- en landingsbanen begeleiden.
Betere voorwaarden grondpersoneel KLM
Bovendien hoeft het grondpersoneel niet langer te betalen voor parkeren op Schiphol en gaat de kilometervergoeding omhoog. Verder kan het personeel twee keer per jaar een periode vanuit het buitenland werken. In totaal mag dat acht weken.
Het grondpersoneel kreeg eerder dit jaar al 5 procent loon erbij. Dat ging toen om twee uitgestelde loonstappen van 2,5 procent die door de coronacrisis nog niet waren doorgevoerd.
Nog meer vluchten KLM geschrapt
Afgelopen vrijdag bracht KLM naar buiten dat ze tot en met eind augustus dagelijks nog eens tussen de tien en twintig Europese retourvluchten zullen gaan schrappen. Die annuleringen komen bovenop de eerder geschrapte vluchten en moeten volgens de luchtvaartmaatschappij ervoor zorgen dat alle klanten zonder problemen op reis kunnen, ondanks de problemen op Schiphol. Ook moet de ingreep helpen om de werkdruk voor het personeel te beperken.
KLM beperkt bovendien de verkoop van de resterende stoelen op Europese vluchten verder. Daarmee creëert de maatschappij meer ruimte om reizigers die vanwege de drukte op Schiphol hun vlucht missen om te kunnen boeken. Ook past het bedrijf de vrachtregels voor passagiersvluchten aan om te zorgen dat vluchten makkelijker op tijd kunnen vertrekken.