Nina den Bouw
Nina den Bouw Binnenland 24 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Warm lenteweer, dus hooikoorts komt vroeger dan normaal (maar…)

Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts. Door de uitzonderlijk warme start van het jaar kunnen mensen eerder klachten van hooikoorts krijgen dan anders. Volgens Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) komen deze week de berken in ons land tot bloei door het zonnige en warme lenteweer.

„De berk verspreidt sterk allergene pollen en kan veel klachten veroorzaken bij mensen met een allergie voor berkenpollen”, aldus het LUMC. Er is echter ook een groep die niet eerder last krijgt.

Geen regen, meer pollen, dus hooikoorts

Omdat er voorlopig geen forse regen wordt verwacht, neemt de hoeveelheid pollen in de lucht toe. Volgens wetenschappers ontwikkelen sommige mensen al bij lage hoeveelheden berkenpollen klachten. „Voor deze mensen is het goed om te weten dat berkenpollen dit jaar ongewoon vroeg in de lucht hangen. Mensen met een berkenpollenallergie raden we aan tijdig met medicatie te starten.”

Niet iedereen heeft eerder last van hooikoorts

Wageningen University stelt dat door de hoge temperaturen bomen als de kastanje, lijsterbes en meidoorn ook drie tot vier weken eerder dan normaal blad krijgen. Maarts viooltje, speenkruid, bosanemoon en de eerste pinksterbloemen staan al zeker een maand eerder dan normaal in volle bloei. Vijftig jaar geleden kregen bomen zoals de paardenkastanje en de populier pas eind april, begin mei het eerste blad. In 2020 was de natuur overigens nog net iets vroeger, aldus de universiteit.

Mensen die alleen allergisch zijn voor graspollen, krijgen voorlopig geen hooikoortsklachten. „Door zon en warmte zal het gras wel groeien, maar nog niet bloeien”, stellen de onderzoekers. De piek van het graspollenseizoen valt gemiddeld gezien eind mei en in juni.

Warmste 22 maart ooit

Vooralsnog is 2022 een warm jaar. Het was dinsdag met 19,4 graden in De Bilt officieel de warmste 22 maart ooit gemeten. Rond 13.30 uur bereikte het weerstation in de Utrechtse plaats die recordtemperatuur, meldt Weer.nl. Het oude dagrecord stamde uit 2012, toen het 19,2 graden werd. Het is de vijfde keer dit jaar dat een warmterecord voor een specifieke datum verbroken wordt. Records voor koude temperaturen zijn sinds 2020 niet meer voorgekomen in De Bilt.

https://www.metronieuws.nl/reizen/2022/03/10-mooiste-nationaal-parken-van-europa/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.