Ruzie over wel of niet vaccineren van kinderen leidt vaker tot rechtszaak
Je kinderen wel of niet laten vaccineren? Steeds vaker maken ouders ruzie over dit vraagstuk, zien Nederlandse advocaten. Zeker een kwart van de echtscheidingsadvocaten heeft ooit een conflict behandeld waarbij ouders het oneens waren over het vaccineren van kinderen en in negen gevallen leidde het zelfs tot een rechtszaak.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) en actualiteitenprogramma EenVandaag waaraan 316 advocaten meededen.
Bijna een derde van de ondervraagde advocaten kreeg vragen van ouders die het niet eens konden worden over het vaccineren van de kinderen. 27 procent van de advocaten verleende al eens een vorm van mediation bij dit soort conflicten.
Toestemming van beide ouders voor vaccineren
Beide ouders moeten in Nederland toestemming geven voor de medische behandeling van hun kind en dat geldt ook voor vaccinaties. Sinds de uitbraak van het coronavirus is het vaccineren van kinderen een groter probleem geworden. De mogelijkheid dat kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud gevaccineerd kunnen worden tegen corona, zorgt voor een toename van het aantal conflicten tussen ouders. 45 procent van de bij de vFAS aangesloten advocaten zegt hiermee te maken te krijgen.
Maar volgens de vFas spelen de conflicten zich niet alleen af tussen (gescheiden) ouders. Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat ook ruzie over vaccinatie tussen de kinderen zelf en hun ouders vaker voor komt. En de ruzies gaan vaak niet alleen over wel of niet vaccineren. Ook ontstaan er regelmatig conflicten over het wel of niet laten testen van kinderen.
Rechter volgt advies Gezondheidsraad
Mocht het conflict zo hoog oplopen dat er een rechter aan te pas moet komen, is de verwachting dat die zal oordelen dat vaccinatie of testen nodig is. „Bij eerdere rechtszaken over vaccinatie tegen mazelen, polio of rode hond zag je dat rechters de Gezondheidsraad volgden. Ik verwacht dat ze dat bij corona weer zullen doen”, zegt docent familierecht aan de Universiteit Utrecht Joost Huijer tegen EenVandaag.
Vierde boosterprik? Niet iedereen wil dat, blijkt uit onderzoek