Europese landen, waaronder Nederland, zetten tientallen Russische ‘spionnen’ uit
Een paar Europese landen gaan tientallen Russische ‘spionnen’ het land uit zetten. Het gaat naast Nederland om Ierland en België. Eerder stuurden onder meer de Baltische landen Estland, Letland en Litouwen al Russische spionnen naar huis, en vandaag zette ook België 21 Russen het land uit.
In Nederland gaat het om zeventien Russische spionnen, meldt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). De Russen stonden ingeschreven als diplomaat bij de Russische vertegenwoordigingen in Nederland, maar waren in het geheim actief als inlichtingenofficier. Zij hebben twee weken de tijd om het land te verlaten.
Nederland zet Russische spionnen uit
Het kabinet nam het besluit omdat de groep een bedreiging voor de nationale veiligheid vormt, aldus Hoekstra. De minister kon niet zeggen of de spionnen informatie buit hebben gemaakt die gevoelig of zelfs gevaarlijk is voor Nederland. De Russische ambassadeur is dinsdag ontboden en geïnformeerd over de beslissing van het kabinet.
De minister noemt de kans „aannemelijk” dat er een Russische tegenreactie komt. „Maar of dat gebeurt, moeten we afwachten.”
Geen heterdaadje, maar ‘algemene maatregel’
Of de spionnen op heterdaad zijn betrapt, kan Hoekstra niet bevestigen. Hij noemt de uitwijzing „een algemene maatregel”. Nederlandse veiligheidsdiensten lichtten het kabinet in over de spionnen, waarna ze tot uitzetting overging. Wel vindt Nederland dat de „diplomatieke kanalen” met Rusland moeten openblijven.
Ook België en Ierland sturen dus een aantal spionnen het land uit. Volgens Hoekstra is het besluit dan ook genomen „in afstemming met een aantal gelijkgestemde landen”. In België gaat het om 21 Russen, Ierland houdt het bij vier Russen die zich niet aan „internationale diplomatieke gedragsregels hebben gehouden”.
De uitwijzing door België heeft niets te maken met de Russische oorlog tegen Oekraïne, benadrukte Sophie Wilmès in het Belgische parlement. De maatregel is volgens haar enkel ingegeven door „de nationale veiligheid”.
De 21 Russen werkten op de ambassade in Brussel en op het consulaat in Antwerpen. Die blijven volgens Wilmès wel open.
Kamer wil debat over bemoeienis De Jonge met mondkapjesdeal, maar zónder De Jonge