Blijven abortusklinieken overeind als de abortuspil er is? ‘Minister kan en moet meer doen’
Mochten huisartsen binnenkort toegestaan zijn de abortuspil te verstrekken, wat gebeurt er dan met de huidige abortusklinieken in ons land? Voor politieke partij SP is het behoud van de klinieken een harde eis, zouden zij willen instemmen met de initiatiefwet afbreking zwangerschap.
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wil echter geen garantie geven dat dat kan. Hij zegt dat het daarbij nog volkomen onduidelijk is hoeveel vrouwen gaan kiezen voor een abortuspil bij de huisarts, of hun ongewenste zwangerschap bij een abortuskliniek willen laten beëindigen. „Ik kan geen garantie geven aan individuele klinieken”, zei Kuipers in een debat over de initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, D66 en VVD.
Behoud abortusklinieken na komst abortuspil
Deze partijen willen dat de minister de (omzet)ontwikkeling van de klinieken nauwlettend in de gaten houdt. De kans bestaat dat klinieken in geldproblemen komen, bijvoorbeeld omdat vrouwen uitwijken naar hun huisarts. Dan moet het kabinet kijken naar een andere manieren om de klinieken te financieren. De initiatiefnemers willen dat de huidige zestien abortusklinieken blijven bestaan, om zo de toegankelijkheid te behouden, net als de spreiding over het land.
Exact een maand geleden stemde de Kamer voor het afschaffen van de verplichte beraadtermijn bij abortus. Hopelijk binnenkort nog een stap richting betere abortuszorg.
Straks de verdediging van onze wet om de abortuspil bij de huisarts beschikbaar te stellen met GL, PvdA & VVD. pic.twitter.com/vykSuavgkE
— Jan Paternotte (@jpaternotte) March 10, 2022
Maarten Hijink (SP) vindt dat te vrijblijvend. „De minister kan en moet meer doen.” Kuipers wil dat niet. „Ik kan geen garanties geven op de toekomstbestendigheid van individuele klinieken.” De SP heeft een motie ingediend om die financiële garantie wel te bewerkstelligen.
Geen meerderheid
De vier indieners hebben net geen meerderheid in de Kamer. Steun van andere partijen is nodig. Kamerleden zijn vrij hun eigen keuze te maken. Het is daarmee nog onduidelijk op hoeveel stemmen de indieners kunnen rekenen. Volgende week dinsdag wordt over het initiatiefwetsvoorstel gestemd.
Geen gratis pil van de rechter: ‘Anticonceptie in Nederland toegankelijk en kost weinig’