Waarschuwing bij wandelen: mijd de bossen na de storm nog maar even
Als we wilden wandelen, konden we de bossen beter mijden, klonk het afgelopen weekend als waarschuwing. Vandaag is bekendgemaakt dat die waarschuwing de hele week blijft gelden. En de week erna vermoedelijk ook. Vooral storm Eunice heeft in de Nederlandse bossen een puinhoop van gemaakt.
Niet alleen in de bossen hield ‘regelde’ Eunice (en Dudley en Franklin) die puinhoop, in heel Nederland gingen dingen aan flarden. De totale schade is nu bekend (‘het hoogste bedrag na een storm ooit’), daarover verderop meer.
Bossen absoluut niet veilig, bomen op omvallen
Bossen en natuurgebieden met veel bomen zijn zeker de komende week nog niet veilig voor wandelaars en fietsers. Natuurbeheerders verwachten minstens een tot twee weken nodig te hebben om de ravage die de stormen hebben veroorzaakt op te ruimen. Ook kunnen veel bomen en loshangende takken alsnog vallen. Voor het afgelopen weekend gold er ook al een fikse waarschuwing. Die wordt voorlopig verlengd.
Natuurgebied De Posbank aan de Veluwezoom in Gelderland is op dit moment bijvoorbeeld gesloten, meldt de gemeente Rheden. Er is sprake van gevaarlijke situaties, zeker als het opnieuw hard gaat waaien. Staatsbosbeheer raadt wandelaars aan om open gebieden, zoals heide of duinen, op te zoeken. Boswachters zijn druk bezig om bomen en takken weg te halen, maar op wandelpaden in de bossen kan dat nog wel even duren.
🎥 Boswachter Daan Meeuwissen van @staatsbosbeheer : Ga het bos dit weekend niet in! pic.twitter.com/CewVluUQqo
— Omroep Berg en Dal (@omroepbergendal) February 19, 2022
Opruimen bossen duurt na Eunice nog weken
Het Utrechts Landschap kreeg vorig jaar bij Leersum te maken met zeer grote schade aan bossen door een valwind. Nu zijn alle terreinen van de natuurbeheerder getroffen. Opruimen gaat drie tot vier weken duren, denkt Utrechts Landschap. Op verschillende landgoederen en kasteelparken zijn eeuwenoude bomen omgewaaid. De natuurbeheerder gaat proberen om een 200 jaar oude linde op landgoed Hoog Beek & Royen in Zeist weer gedeeltelijk rechtop te zetten in de hoop dat de boom weer aanslaat. Lindes kunnen goed tegen schade, aldus Utrechts Landschap.
🌬️Storm Eunice is voorbij en heeft duidelijk zijn sporen nagelaten. Het gevaar is echter nog niet geweken, want loszittende takken kunnen nog uit bomen vallen en bomen kunnen alsnog het loodje leggen:https://t.co/54cEpnjSL9 pic.twitter.com/nqOXC0ASI3
— Utrechts Landschap (@UtrLandschap) February 21, 2022
Totale schade na de storm
De stormen van de afgelopen dagen hebben in Nederland voor zeker 500 miljoen euro aan schade veroorzaakt aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen. Dit volgt uit een eerste inventarisatie van de verzekerde schade door het Verbond van Verzekeraars. Daarmee zou het gaan om de grootste stormschade ooit gemeten.
Een woordvoerster houdt nog wel een slag om de arm. Dat komt omdat het tot nu toe alleen een schatting is gemaakt op basis van stormmodellen. Daarbij gaat het Verbond er vanuit dat er in totaal honderdduizenden schademeldingen zullen binnenkomen. Een vergelijking met bijvoorbeeld de Watersnoodramp van 1953 is volgens de zegsvrouw verder niet goed te maken. Dat komt onder meer omdat toen ook sprake was van een overstroming.
Volgens de 1e schatting van het Verbond komt de schade aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen door Dudley, Eunice en Franklin uit op minimaal €500 miljoen. Verzekeraars ontvangen recordaantallen schademeldingen en verwachten veel gevolgschade: https://t.co/5xR7fGbsOr
— Verbond van Verzekeraars (@Verbond) February 21, 2022
De verzekeraars hebben al vele duizenden schademeldingen ontvangen door stormen Dudley, Eunice en Franklin en verwachten ook nog veel gevolgschade. De komende dagen blijft het namelijk flink waaien, is de verwachting. Dan bestaat het risico dat dakpannen en zonnepanelen, die door eerdere windstoten zijn losgekomen, voor meer schade zorgen. Datzelfde geldt voor bomen die al iets zijn ontworteld.
Zes dagen storm op rij: is dat in Nederland ooit eerder gebeurd?