Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 22 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Stormen Corrie en Eunice sloegen toe: heel fietspad is in zee verdwenen

Een fietspad bij Nieuwvliet in Zeeuws-Vlaanderen is in zee verdwenen door de stormen – vooral Corrie en Eunice – van de afgelopen dagen.

Storm Corrie van een paar weken geleden had al schade veroorzaakt door zandafslag bij het fietspad. Sinds gisteren is het hele fietspad weg, aldus waterschap Scheldestromen. „Het fietspad was al niet meer veilig begaanbaar”, meldt Scheldestromen in een nieuwbericht. „Fietsers worden al geruime tijd langs een alternatieve route omgeleid.” Het waterschap gaat deze week de brokken asfalt opruimen. Scheldestromen heeft vandaag de ingestelde dijkbewaking in Zeeland beëindigd.

Volgens het Zeeuwse medium PZC is het fietspad in de duinen meters naar beneden gestort.

Wateroverlast na storm Eunice

In het noorden van het land is vandaag nog veel wateroverlast door de hevige regenval op de kletsnatte bodem. Dat heeft nog steeds te maken met de storm Eunice die vrijdag in ons land huis hield. Daarna volgde ook nog storm Franklin. In het gebied van waterschap Hunze en Aa’s hebben de watergangen vanmorgen hun hoogste punt bereikt. Het schap heeft op verschillende plekken kades opgehoogd met zandzakken. Bij sommige scheepswerven zijn noodkeringen geplaatst. Het schap denkt dat het twee weken gaat duren voor overal weer een normaal waterpeil is bereikt.

Waterschap Rivierenland heeft ingegrepen bij de Linge, die het water uit de Betuwe moet afvoeren. De rivier staat al een halve meter hoger dan normaal. Om te voorkomen dat er problemen ontstaan in de buurt van Gorinchem, waar de Linge uitmondt in de Merwede, mogen gemalen uit de Tieler- en Culemborger Waard beperkt spuien op de Linge. Ook de afvoer van de Linge wordt gedoseerd, aldus het schap.

Enorme schade in ons land na stormen

De stormen Dudley, Eunice en Franklin van de afgelopen dagen hebben in Nederland voor zeker 500 miljoen euro aan schade veroorzaakt aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen. Dit volgt uit een eerste inventarisatie van de verzekerde schade door het Verbond van Verzekeraars. Daarmee zou het gaan om de grootste stormschade ooit gemeten.

Een woordvoerster hield gisteren nog wel een slag om de arm. Dat komt omdat het tot nu toe alleen een schatting is gemaakt op basis van stormmodellen. Daarbij gaat het Verbond er vanuit dat er in totaal honderdduizenden schademeldingen zullen binnenkomen.

Natuurbeheerders roepen wandelaars in Nederland op om de bossen voorlopig nog te mijden. Overal hangen takken los „en bomen staan op omvallen”. Er worden met man en macht in de bossen opruimingswerkzaamheden verricht.

Verbazing over ‘turbojournalist’ die situatie Oekraïne in zes talen uitlegt

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.