Ontwikkelaar corona-ademtesten sleept Staat voor de rechter
Weet je nog die ‘handige’ corona-ademtesten, waarvan sprake was dat ze groot uitgerold zouden worden? De maker daarvan heeft de Staat voor de rechter gesleept en eist geld. Het gaat om het bedrijf Breathomix, die leverde de ademtesten, maar de GGD stopte met het gebruik ervan door tegenvallende resultaten.
Daarom ontbond het ministerie van Volksgezondheid de overeenkomst met Breathomix. Vandaag staan de twee partijen tegenover elkaar in de rechtbank, in een voorlopige voorziening. Ook Metro schreef in juli vorig jaar over de ademtesten, of we die in Nederland zouden gaan gebruiken.
Ontwikkelaar corona-ademtesten wil geld zien
Alhoewel de overeenkomst dus werd ontbonden, zou het bedrijf nog wel geld krijgen. Maar de Staat wilde dat niet betalen. Breathomix zelf zegt dat de ademtesten wel naar behoren werken. De Staat vond de resultaten tegenvallen, daarom zijn de testen ook niet groot ingezet.
De gang van zaken heeft Breathomix naar eigen zeggen op „enorme kosten” gejaagd. In totaal eist het bedrijf in een bodemprocedure 24,7 miljoen euro van de Staat. Omdat zo’n rechtszaak lang kan duren en de start-up die tijd naar eigen zeggen niet zonder extra geld door zal komen, wil het nu al ruim 3 miljoen euro uitbetaald krijgen. Daarover zal het vrijdag in de rechtbank gaan.
‘Onderzoeken gemanipuleerd’
Het Financieele Dagblad schreef eerder deze week dat Breathomix onderzoeken naar de ademtest in het eigen voordeel gemanipuleerd zou hebben. Het rapport waarin deze conclusie werd getrokken is in handen van de krant. Breathomix ontkent de bevindingen. Zowel het bedrijf als het ministerie wilde het rapport deze week niet delen. Of het vrijdag in de rechtszaak ook over dit onderwerp zal gaan, is nog niet duidelijk.
Het ministerie bevestigde daarnaast na berichtgeving van Nieuwsuur dat minister Ernst Kuipers in zijn vorige baan als ziekenhuisbestuurder betrokken was bij organisaties die met Breathomix samenwerkten. De minister ziet daarin echter geen aanleiding om het dossier rond het bedrijf over te dragen aan een andere bewindspersoon. De samenwerking had volgens zijn woordvoerder niets te maken met de zaak die nu loopt.
OMT praat over versoepelingen, ‘gaan niet eerder dan volgende week vrijdag in’