OM noemt fraude met QR-codes lucratieve bezigheid
De fraude met QR-codes vanuit de GGD-locatie op Schiphol was volgens het Openbaar Ministerie „een heel lucratieve bezigheid”. Dat zei de officier van justitie vandaag tijdens een inleidende zitting in de strafzaak tegen een 21-jarige verdachte uit Spijkenisse. Pavel F. ontkent te hebben gehandeld in valse QR-codes.
Het OM verdenkt F. van het aanmaken en verstrekken van vele valse digitale coronacertificaten. Hij zou puur uit geldbejag valse vaccinatiegegevens en testresultaten hebben aangemaakt. Tijdens zijn werk op de test- en vaccinatielocatie van de GGD op Schiphol zou hij in totaal 8740 coronabewijzen hebben aangemaakt, ook buiten werktijd om. Op zijn telefoon vond de politie 62 gewiste notities met burgerservicenummers.
Grote bedragen voor valse QR-codes
Op zijn bankrekening werden volgens de officier grote bedragen gestort. Zelf verklaarde de verdachte dat hij geld kreeg van vrienden om zijn droomauto te kunnen kopen. Dat vond de rechtbank in Alkmaar een ongeloofwaardig verhaal.
Het OM is nog bezig met het onderzoek naar de vermeende fraude met QR-codes. Voor de advocaat van F. reden om te vragen het voorarrest te beëindigen. Volgens de raadsman heeft de verdachte „geen noemenswaardige rol gespeeld” in de handel in valse coronabewijzen. De officier verzet zich tegen het opheffen van het voorarrest. Op elke vervalsing staat twee maanden gevangenisstraf, zei ze. Bovendien geeft F. volgens haar geen inzicht in zijn rol in het criminele netwerk.
Contactverbod
Als de rechtbank besluit F. toch voorlopig vrij te laten, dan wil het OM dat de rechter daar strenge voorwaarden aan verbindt, waaronder een contactverbod met medeverdachten, een locatieverbod voor het test- en vaccinatiecentrum op Schiphol en een beroepsverbod bij de GGD en het ministerie van Volksgezondheid.
Vorige week kwamen onder soortgelijke voorwaarden drie medeverdachten vrij. In de zaak van F. maakt de rechtbank morgen de beslissing bekend. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank de zaken inhoudelijk behandelt.
Handel in valse QR-codes CoronaCheck, ministerie doet aangifte