#ZoHerkenJeOns: mensen met kwetsbare gezondheid spreken zich uit
Mensen met een kwetsbare gezondheid willen de basisregels terug. Dat maken ze kenbaar op Twitter onder #ZoHerkenJeOns en #GeenDorHout. Het dragen van een mondkapje en afstand houden is belangrijk voor ze, zodat ze op veilige wijze naar buiten kunnen. Volgens de organisatie Ieder(in) start de overheid te snel met de nieuwe versoepelingen. Metro sprak met een van de actieleden van #GeenDorHout.
Het moge duidelijk zijn: het land gaat weer open. Met die woorden maakte Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, gisteravond veel mensen blij. Toch voelen de mensen met een beperking of chronische aandoening zich „buitenspel gezet”. Dat zegt directeur Illya Soffer van Ieder(in), een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Volgens de directeur loopt deze groep nu een groot risico. Een coronabesmetting kan ervoor zorgen dat hun gezondheid achteruit gaat, zelfs als zij gevaccineerd zijn. Daarom strijdt Ieder(in) voor de bescherming van deze groep mensen.
Te veel verantwoordelijkheid bij kwetsbaren
In het laatste advies aan het kabinet stelt het Outbreak Management Team (OMT) dat een versoepeling in tijden van hoge besmettingsaantallen meer verantwoordelijkheid veroorzaakt naar én bij kwetsbare personen. Volgens het OMT zou iedereen rekening moeten houden met kwetsbaren door extra afstand te houden. „Maar er ligt ook een verantwoordelijkheid bij kwetsbare personen om zichzelf te beschermen, door bijvoorbeeld drukte te vermijden, een neusmondmasker te gebruiken”, zegt het expertteam.
Volgens Illya Soffer wordt deze verantwoordelijkheid te veel bij de mensen zelf neergelegd terwijl het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid ook een verantwoordelijkheid is van de overheid. Ieder(in) wil dat er op een „verstandige manier” wordt versoepeld, die „niet hele groepen mensen uitsluit”.
‘We vragen om kleine dingen’
Sabine Tebbens is lid van de actiegroep #GeenDorHoutdie, die opkomt voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Hier heeft ze contact via een Discord-server met andere mensen die eenzaam zijn en verschillende aandoeningen hebben. „Wij ondersteunen elkaar, vooral na de afgelopen twee dagen en de kritiek die wij gekregen hebben. Het is heel fijn als je met elkaar hierover kan praten”, zegt Tebbens tegen Metro.
Volgens Tebbens worden mensen met een kwetsbare gezondheid behandeld als ‘dor hout’, vandaar ook de naam van de actiegroep. Dat sommigen haar als een last bestempelen, schiet bij haar in het verkeerde keelgat. „We zijn gewoon mensen. Mensen die werken, mensen met een gezin, we dragen juist bij aan de samenleving.” Ze vervolgt: „Het gaat ons niet om een horecabezoek of een museum, maar voor ons is niks meer veilig. Handhaving op verschillende locaties als het gaat om mondkapjes en afstand, zou al een hoop verschil maken. Zo zouden we voorzichtig weer dingen op kunnen pakken.”
Online actievoeren
Voorlopig blijft het bij actievoeren online: een protest op het Malieveld is niet mogelijk. „Protesteren in het fysieke leven is gewoon niet mogelijk, niemand durft. Heel veel mensen kunnen ook niet, vandaar dat wij het op Twitter doen.”
Volgens Tebbens zou bewustwording al veel kunnen doen. „De politiek moet een keer aan ons denken. We moeten sowieso al extra voorzichtig zijn, nu nog meer vanwege de versoepelingen. We vragen om kleine dingen, zorg er voor dat we veilig zijn in het ziekenhuis en in de supermarkt. Dat is een sterk begin”.
‘Alleen maar liefde’
De kwetsbare groep komt in actie onder de hashtags #ZoHerkenJeOns en #GeenDorHout. Zo delen ze hun naam, leeftijd, informatie over zichzelf en hun ziekte, met een foto erbij op het platform. Door hun gezicht te tonen, hopen ze solidariteit op te roepen bij de rest van Nederland.
Onderwijskundige in opleiding. Partner, vriendin, dochter. Chronisch ziek, amputee en operatie wachtlijster. Houd je afstand? #GeenDorHout #ZoHerkenJeOns pic.twitter.com/8BXefUrr2u
— Jildou | [email protected] (@JildoudeJong) February 15, 2022
Geen afstand, geen maskers, geen maatregelen. Hoe herken je dan de kwetsbare mensen? Blijf je dan bij mij uit de buurt of zal ik dag 706 ook binnen blijven? #GeenDorHout #ZoHerkenJeOns. pic.twitter.com/7r4btlVWSA
— Sabine Tebbens (@sabinerotterdam) February 15, 2022
Blijkbaar moeten we iedereen ervan overtuigen. Net zoals mijn lieve vrienden en familie ben ik #GeenDorHout en #ZoHerkenJeOns
Aan mijn buitenkant zie je weinig. Aan de binnenkant gaat zoveel mis dat ook "milde" Covid klachten een levenslange achteruitgang kunnen zijn. pic.twitter.com/xsyAz3TISL
— Laura (@LauraIDance) February 15, 2022
https://twitter.com/gelijkhebjehans/status/1493892297502695424
Alleen maar liefde.
#ZoHerkenJeOns pic.twitter.com/YRDYa2fIhP
— Gwen 🇺🇦 🏳️🌈 🇪🇺 (@Gw3nni3s) February 16, 2022
‘Blijf extra alert voor elkaar’
Het woord ‘angst’ komt ook vaak naar boven. Bang om besmet te raken en wat voor effect dat zal hebben op hun toch al zwakke gezondheid. Er is ook kritiek. Volgens sommige twitteraars heeft deze groep „voor de pandemie begon het ook allemaal overleefd, waarom klagen ze dan nu nog?”.
Volgens de woordvoerder van Ernst Kuipers, Axel Dees, kunnen kwetsbaren nu het beste goed op hun omgeving letten en grote druktes vermijden. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen rekening met elkaar moet blijven houden. „Draag een mondkapje, ook als die maatregel binnenkort komt te vervallen. Blijf ook extra alert voor elkaar, je kan niet zien wie kwetsbaar is en wie niet.”
„We verwachten van iedereen dat ze op hun omgeving blijven letten. Het einde van de pandemie is er nog niet en corona zal ook niet meer weg gaan, dus blijf voorzichtig”, vervolgt Dees. Toch is er hoop dat het aantal besmettingen zal dalen na een verwachte stijging door de versoepelingen. „Er is hoop dat er in de volgende weken, de daling van de cijfers zich zal blijven voortzetten.”
Vreugde over versoepelingen, maar veel Nederlanders blijven lockdown vrezen