Jongeren geen boosterprik, maar willen wel op vakantie – hoe zit dat?
De Gezondheidsraad is geen groot fan van het boosteren van jongeren. Alleen bepaalde jongeren – bijvoorbeeld die in de risicogroepen (en zelfs dan niet allemaal) – kunnen rekenen op maatwerk. Maar veel jongeren en hun ouders willen de boosterprik juist wél. In veel gevallen maakt dat hun vakantie makkelijker. Wanneer een kind geboosterd is, hoeft hij of zij niet in quarantaine of een extra test te doen. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vindt vakantie echter geen belangrijke booster-reden.
Juist de gezondheid van jongeren is de belangrijkste weegfactor als het gaat om het al dan niet toedienen van de boosterprik, vindt Kuipers. En volgens de Gezondheidsraad is de gezondheidswinst van een booster voor jongeren tussen de 12 en 17 „zeer beperkt”.
Geen boosterprik voor jongeren, wel vakantie – hoe moet dat?
Toch is het niet (of juist wel) hebben van een booster een belangrijk punt voor veel gezinnen. Als een gezin uit twee ouders bestaat met twee kinderen, waarvan één boven en één onder de 18, mag slechts één van hen de boosterprik halen. Het jongere kind moet dan bijvoorbeeld in quarantaine in de vakantiebestemming of mag de horeca niet in.
Zo krijgt men in sommige landen, zoals Duitsland, alleen nog een ‘groen vinkje’ voor het coronapaspoort bij volledige vaccinatie met een boosterprik, of na een pas doorgemaakte infectie. Nederlandse jongeren kunnen dan niet meer naar Duitsland, tenzij ze binnen de afgelopen 180 dagen een positieve coronatest hebben gehad bij de GGD.
Kuipers: ‘Meer de tijd nodig’
Minister Kuipers komt nog niet met een reactie op het advies van de Gezondheidsraad. „Ik heb gewoon echt even de tijd nodig om het te bestuderen”, zei hij na de ministerraad. Hij vindt wel dat de keuze „allereerst op de gezondheidssituatie is gericht”. Toch zal het kabinet ook kijken naar „zeer veel andere factoren”. De eerdere versoepelingen, ondanks de oplopende cijfers, bewijzen volgens hem die insteek van het kabinet.
De Gezondheidsraad adviseert „maatwerk” voor de booster, bijvoorbeeld voor jongeren met een ernstige afweerstoornis. Of de boosterprik ook ingezet moet worden om reizen mogelijk te maken, is niet aan de raad om te beslissen, zo stelt het orgaan. Wanneer Kuipers met zijn besluit komt, is niet bekend.
Videoland-docu Lachgaskoning wringt: goed, die inkeer, of juist veel te laat?