Rutte: ‘Koningshuis voelt zich echt niet boven het volk verheven’
Het koningshuis gaat vaak de mist in met de coronaregels. Een reisje naar Griekenland hier, handen schudden en hossen met oranjefans daar en nu de te drukke verjaardag van Amalia. Maar volgens demissionair premier Mark Rutte voelen de Oranjes zich niet boven het volk verheven. „Nee, helemaal niet. Echt niet”, sprak hij.
Toch lijkt er bijna een patroon van fouten op het gebied van de coronamaatregelen te ontstaan. Het woord ‘patroon’ wil de demissionair minister president – die overigens formateur van het nieuwe kabinet wil worden – echter niet in de mond nemen. „Dat vind ik te zware woorden. Deze koninklijke familie is zich er zeer van bewust hoe belangrijk het is dat we met z’n allen proberen die coronaregels zo goed mogelijk na te leven”, bezweert hij.
Koningshuis-fouten met coronamaatregelen
Wel erkent Rutte dat het „toch niet goed” is gegaan op de verjaardag van kroonprinses Amalia. Het laat volgens de hem zien hoe „we allemaal worstelen met de regels” van het kabinet. „Het zijn ook mensen”, zegt hij over de koninklijke familie. „We maken allemaal fouten.”
Gisteren moest Rutte aan de Kamer melden dat het koninklijk huis opnieuw de coronaregels heeft overtreden. De koning heeft dat aan hem verteld na vragen van De Telegraaf. Wel verdedigden Rutte en de Rijksvoorlichtingsdienst Amalia: er waren volgens hen maximaal 21 mensen, die allemaal gevaccineerd én getest waren. Maar volgens De Telegraaf waren er wel honderd mensen. Dat vertelde een bron tegen hen.
Rutte: ‘Het is niet goed gegaan’
Koning Willem-Alexander werd in de aanloop naar het Europees kampioenschap al eens in een oranje uitgedoste straat gefilmd terwijl hij handen schudde en geen 1,5 meter afstand hield. Het koninklijk paar moest ook al eens door het stof na een reis naar Griekenland, vlak nadat een ‘gedeeltelijke lockdown’ was aangekondigd en Nederlanders werden opgeroepen zo min mogelijk naar het buitenland te reizen.
Rutte benadrukte opnieuw dat de familie „op alle mogelijke manieren voorzorgsmaatregelen” heeft genomen. „Op dit éne punt, en dat is ook belangrijk, is het niet goed gegaan”, geeft hij toe.
Metro-stelling: ‘Mental health-dagen zouden voor iedere werknemer een recht moeten zijn’