Rutte IV komt dichterbij: informateurs willen coalitieakkoord woensdag naar Tweede Kamer sturen
Het nieuwe kabinet, Rutte IV, zal, zoals al eerder bekend werd, niet nog voor kerst op het bordes staan. Maar het schiet nu wel op met de formatie. Informateurs Wouter Koolmees en Johan Remkes willen namelijk woensdag het coalitieakkoord naar de Tweede Kamer sturen. Dat kondigden zij vandaag aan in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp.
Remkes en Koolmees maken het akkoord tussen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie op. „Ons voornemen is erop gericht u woensdagmiddag 15 december ons eindverslag aan te bieden, waarbij het coalitieakkoord is opgenomen”, laten zij weten.
Coalitieakkoord woensdag naar Kamer
De vier partijen praten vandaag nog met elkaar, de aankondiging van de informateurs wijst erop dat deze maandag de laatste onderhandelingsdag zal zijn. Dan zou het akkoord morgen worden voorgelegd aan de coalitiefracties. Die zouden nog voor vertraging kunnen zorgen, wat de kleine slag om de arm in de brief van de informateurs verklaart.
Het einde is nu echt in zicht: woensdag coalitieakkoord #kabinetsformatie pic.twitter.com/kq6kFTtK1V
— Roel Schreinemachers (@RoelSchrein) December 13, 2021
De lange weg naar Rutte IV
Dat de weg naar het nieuwe kabinet, Rutte IV, een lange is, weten we allemaal. Het is inmiddels dan ook de langstlopende formatie ooit. Het begon allemaal op 17 maart, toen de VVD wederom de meeste zetels behaalde tijdens de verkiezingen. D66 stijgt naar 24 zetels en komt ruim voorbij de 14 zetels van het verliezende CDA. De ChristenUnie, de andere deelnemer aan het kabinet Rutte III, behoudt 5 zetels.
Maar op dit pad lagen een hoop struikelblokken. Of in sommige gevallen schoten die ineens uit de grond. Een paar kenmerkende gebeurtenissen uit deze formatie:
- 25 maart: Een ANP-fotograaf maakt een foto van notities van Ollongren als zij op het Binnenhof naar haar auto loopt. Daarop staat onder meer „functie elders” voor CDA’er Pieter Omtzigt. Ollongren en Jorritsma stappen daarna op. Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) volgen hen op.
- 1 april: VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte overleeft ternauwernood een debat over de kwestie. Behalve de VVD steunt de hele Kamer een motie van afkeuring tegen hem omdat hij gelogen heeft over Omtzigt. Een motie van wantrouwen tegen Rutte haalt het net niet.
- 3 april: In het Nederlands Dagblad zegt partijleider Gert-Jan Segers dat de ChristenUnie kabinetsdeelname uitsluit als Rutte opnieuw premier wordt.
- 1 juni: CDA-leider Wopke Hoekstra maakt duidelijk niet in een kabinet te willen met PvdA en GroenLinks samen.
- 12 juni: Pieter Omtzigt stapt uit het CDA. Twee dagen eerder was een stuk van hem uitgelekt waarin hij fel uithaalt naar de partij. De stap vergroot de problemen binnen het CDA.
- 17 augustus: Segers denkt dat hij „niet gewenst en niet nodig” is in de formatie. D66 zegt al sinds de verkiezingen geen zin te hebben in een doorstart van Rutte III.
- 16 september: Kaag treedt af als minister van Buitenlandse Zaken na een motie van afkeuring over de evacuatie uit Afghanistan.
- 18 september: Remkes overlegt een weekend op landgoed De Zwaluwenberg met Rutte, Kaag en Hoekstra. Het leidt niet tot een doorbraak.
- 26 september: Kaag maakt op een ledenbijeenkomst bekend dat D66 niet langer een kabinet met de ChristenUnie uitsluit. Daardoor wordt een voortzetting van Rutte III toch mogelijk.
- 30 september: De fractie van D66 geeft het groene licht om te gaan onderhandelen over een doorstart van Rutte III.
- 5 oktober: Remkes en D66’er Wouter Koolmees worden door de Kamer aangewezen als nieuwe informateurs.
- 14 oktober: Op deze dag is het 273 dagen geleden dat Rutte III haar ontslag indiende en sinds de Tweede Wereldoorlog is geen enkel kabinet zo lang demissionair geweest.
- 29 oktober: De kabinetsformatie is 226 dagen bezig en vestigt daarmee een naoorlogs record.
- 17 november: De Volkskrant publiceert een document dat CDA en VVD hebben opgesteld voor de formatie. Segers blijkt het stuk per ongeluk in de trein te hebben laten liggen.
- 27 november: Rutte zegt op een digitaal VVD-congres „van harte” te hopen dat er nog voor Kerstmis een coalitieakkoord ligt.
- 6 december: VVD, D66, CDA en ChristenUnie streven ernaar om nog vóór het kerstreces een coalitieakkoord te presenteren, schrijven de informateurs aan de Kamer.
- 7 december: De vier partijen zijn toe „de puntjes op de i, de laatste keuzes”, laat Segers van de ChristenUnie weten.
- 13 december: Opnieuw is een lange dag gepland in de naar verwachting laatste onderhandelingen.
Boris Johnson: ‘Idee dat Omikron mild is, aan de kant zetten’