Kritiek ouders op scholen: ‘Noodopvang tijdens lockdown niet volgens de regels’
Niet alle basisscholen houden zich aan de regels voor de noodopvang, zo meldt de organisatie Ouders & Onderwijs. Officieel moeten scholen kinderen van ouders met cruciale beroepen tijdens de huidige lockdown opvangen.
Sommige scholen weigeren dat, bevestigt de organisatie na berichtgeving van de NOS.
Ouders & Onderwijs, een club voor ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd, kan geen concrete aantallen noemen, maar baseert zich op signalen van ouders. „We krijgen veel te horen dat scholen strengere regels hanteren dan de bedoeling is. Soms lijkt het zelfs regionaal afgesproken”, aldus directeur Lobke Vlaming. Dat betekent dat kinderen van wie maar één van de twee ouders een cruciaal beroep uitoefent, soms niet naar de noodopvang mogen komen. Volgens de regels van het kabinet moeten scholen openblijven voor kinderen van wie minimaal een van de ouders een cruciaal beroep heeft.
Scholen vanaf morgen officieel dicht
Scholen moeten officieel vanaf morgen de deuren sluiten, tot na de kerstvakantie. Toen dat besluit bekend werd, ontplofte Twitter overigens. Vandaag is nog bedoeld om de noodopvang te regelen. Maar volgens Vlaming zijn veel scholen al dicht. Ook de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) bevestigt dat.
Zoals blijkt uit de persconferentie: het hele onderwijs komt stil te liggen. Basisscholen, middelbare scholen, mbo's, hbo's en universiteiten gaan vanaf maandag dicht. Er zijn grote zorgen over de opmars van de omikronvariant van het coronavirus. 👇https://t.co/NXJ7afUVRd
— Ouders & Onderwijs (@OudersOnderwijs) December 18, 2021
Vlaming roept basisscholen op om zich minimaal aan de regels te houden. „Mensen met cruciale beroepen, zoals verpleegkundigen, huisartsen en ook mensen die in de voedselvoorziening werken, moeten gewoon naar hun werk kunnen. Laten we het elkaar dan ook een beetje makkelijk maken. We moeten er echt samen doorheen komen.”
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) „is er heel helder over”, laat een woordvoerder weten. Kinderen met minimaal één ouder in een cruciale beroepsgroep moeten kunnen rekenen op noodopvang. Ouders die toch in de knel komen, wordt gevraagd het gesprek aan te gaan, mogelijk met behulp van de medezeggenschapsraad. Als het op die manier niet lukt, kunnen ouders de onderwijsinspectie bellen. Die kan zich er dan over buigen.
‘Noodopvang gewoon niet overal haalbaar’
De PO-Raad – het orgaan dat het basisonderwijs vertegenwoordigt – laat weten de signalen ook te horen. Een woordvoerster weet niet om hoeveel scholen het gaat. „Wij hebben als raad altijd benadrukt wat de regels zijn. Maar het is wel goed om te beseffen dat het gewoon niet overal haalbaar is om noodopvang te bieden.” Ze wijst op het personeelstekort en het feit dat veel leraren in quarantaine zitten of ziek zijn door corona.
Volgens de AVS gaat het om incidenten. „Vrijwel overal is de noodopvang gewoon goed geregeld”, stelt een woordvoerder. „En zo niet dan komen scholen en ouders er met goed overleg wel uit.”
Na week weer meer coronapatiënten in ziekenhuizen, strategie boosterprik aangepast