Illegaal vuurwerk steeds zwaarder: ‘Kan dodelijk letsel veroorzaken’
Vuurwerk dat via websites en sociale media illegaal wordt aangeboden wordt steeds groter en zwaarder. Dat signaleren de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI)
De instanties melden steeds meer zwaar vuurwerk te zien dat honderd tot enkele honderden grammen flitspoeder bevat. „Hoeveelheden die bij ontploffing dodelijk letsel kunnen veroorzaken”, zegt Rikus Woortmeijer van het NFI. Volgens de drie partijen gaat het om onder meer shells, die ook wel mortierbommen worden genoemd. En ook om flash bangers, zeer zwaar knalvuurwerk.
Vuurwerk anders dan de strijker van vroeger
„Niet vergelijkbaar met de strijker van vroeger. Een nitraat bevat twee tot vijf gram flitspoeder”, zegt Woortmeijer. „De nu ‘populaire’ Cobra 6 bevat 25 tot 30 gram flitspoeder. Als die in je hand ontploft, raak je je hand kwijt.” De Cobra 6 is intussen een kleintje geworden, aldus de drie partijen. Politie, OM en NFI komen nu regelmatig grote ‘knallers’ tegen die 100 of meer grammen flitspoeder bevatten. Het NFI onderzocht onlangs een zeer zware knaller waarin 750 gram flitspoeder zat.
Vuurwerk dat meerdere grammen flitspoeder bevat, kan ‘massaexplosief’ reageren. Dat houdt in dat als één stuk vuurwerk in een opslag ontploft, de hele voorraad in één grote explosie ontploft, vertelt Woortmeijer. Politie, OM en NFI noemen het steeds groter en zwaarder wordende illegale vuurwerk een zorgelijke ontwikkeling. „Het gaat elk jaar wel een paar keer goed mis”, zegt vuurwerkspecialist Jack Sijm van de politie. „Woningen verwoest, een hand eraf, gehoorschade en zelfs dodelijk letsel.”
Handel gebeurt het hele jaar door
De handel start volgens Sijm niet pas in december, maar vindt vaak het hele jaar door plaats. Illegaal knalvuurwerk wordt daarbij het hele jaar door gebruikt bij onder meer plofkraken, voetbalvandalisme, demonstraties en aanslagen, zo bleek onlangs uit een rapport. Rond oud en nieuw wordt zwaar vuurwerk regelmatig gebruikt om vernielingen te plegen en om hulpverleners mee te belagen.
In de illegale vuurwerkhandel gaan volgens Sijm flinke sommen geld om. Vervolgens wordt dat geld in het witte circuit gebruikt of weer in andere criminele zaken gestoken. „De handel in drugs, wapens en vuurwerk zijn vaak met elkaar verweven.”
Bezit van illegaal vuurwerk kan je een strafblad opleveren, waarschuwen de drie partijen, ook voor de ouders als die weten dat hun kinderen illegaal vuurwerk hebben. Gemeenten nemen daarnaast steeds vaker ook maatregelen wanneer mensen in hun huis illegaal vuurwerk opslaan. Denk aan een dwangsom of zelfs het tijdelijk uit huis zetten van alle bewoners, geven de drie partijen aan.
Weer 3000 kilo illegaal vuurwerk in één week
Gisteren kwam weer een fors cijfer rond illegaal vuurwerk naar buiten. Nederlandse opsporingsdiensten hebben van 29 november tot en met afgelopen zondag ruim 3000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat bleek uit de wekelijkse vuurwerkbarometer van het OM. Het gaat om vuurwerk dat hoe dan ook verboden is in Nederland, niet om consumentenvuurwerk dat dit jaar niet verkocht mag worden vanwege het vuurwerkverbod.
De week daarvoor was het nog veel meer. Van 22 tot en met 28 november namen opsporingsdiensten bijna 8000 kilo vuurwerk in beslag. In totaal is er dit jaar tot nu toe ruim 160.000 kilo illegaal vuurwerk ingenomen. Dat is meer dan in heel 2020, toen bijna 123.000 kilo in beslag werd genomen.
Vorig jaar was het qua vuurwerk – door corona en een vuurwerkverbod – relatief rustig in de Nederlandse ziekenhuizen. Een oogarts sprak van de rustigste jaarwisseling in 34 jaar.
Zien: amateurs Quick Boys trainen om 05.00 uur, supporters steken vuurwerk af