Sportscholen gaan zonnebanken verwijderen na oproep van dermatologen
Basic-Fit en Fit For Free gaan de zonnebanken uit hun sportscholen halen. Die beslissing van de grote Nederlandse fitnessketens volgt op een oproep van dermatologen en huidkankerpatiënten in het AD. De uv-straling van de lampen kan huidkanker veroorzaken en dermatologen vinden zonnebanken daarom niet bij sportscholen passen.
„Als dermatologen strijden we al jaren tegen zonnebanken”, vertelt dermatoloog Tanja Vogel van het Medisch Spectrum Twente. „Mensen onderschatten het slechte effect van zonnebanken op de huid. Je krijgt er niet alleen rimpels en vlekken van, je hebt ook een verhoogde kans op huidkanker, bijvoorbeeld op melanoom.”
Eén keer naar de zonnebank gelijk aan een dag bakken op het strand
„Om bruin te worden heb je heel intense straling van de zonnebank nodig, omdat uit de lampen zeer weinig UVB licht vrij komt, maar vooral UVA”, legt de dermatoloog uit. Zo zou „één keer naar de zonnebank qua stralingsintensiteit vergelijkbaar zijn met één dag ‘bakken op het strand’ zonder bescherming”. Onder de zonnebank verbrand je niet snel „omdat dit een effect is van het UVB-deel in het licht”, aldus Vogel.
Vanaf maandag biedt de Fit for Free keten geen zonnebank-faciliteiten meer aan, vanwege het risico op huidkanker. „Onze sportscholen staan voor een gezonde en verantwoorde levensstijl. We nemen deze oproep dan ook serieus”, zegt directeur Bram van Dijk van Fit For Free in een toelichting.
Basic-Fit biedt in zo’n vijftien van zijn ruim tweehonderd filialen in Nederland zonnebanken aan. „In het verleden hebben we ook al actie ondernomen op dit gebied. De laatste zonnebanken gaan we zo snel mogelijk verwijderen”, zegt een woordvoerster van Basic-Fit.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid van sportscholen
„We waren verrast door de oproep”, zegt directeur Ronald Wouters van branchevereniging voor sportscholen en fitnessclubs NL Actief over het appel van de dermatologen. Volgens hem heeft zo’n 30 procent van zijn leden zonnebanken in de sportschool staan. „We weten nog niet wat het zou betekenen voor de consument en voor de ondernemers als die zouden worden weggehaald”, aldus Wouters. „Consumenten hebben een eigen verantwoordelijkheid maar we lopen niet weg voor onze eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid. We staan voor gezondheid en vitaliteit.”
In 2009 bestempelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zonnebanken als „onomstotelijk bewezen kankerverwekkend”, zo stelt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op zijn website. Volgens de organisatie heeft meer dan helft van alle nieuwe kankerpatiënten in Nederland huidkanker. Jaarlijks komen er ruim 70.000 nieuwe gevallen bij. „Binnen vijf jaar gaan we naar gemiddeld 350 nieuwe patiënten per gemiddelde werkdag”, aldus IKNL.
Sportclubs willen uitstel of afstel van coronapas: ‘We sluiten nog liever de deuren’