Politiek praat over eventuele coronamaatregelen, dit kun je verwachten
Half augustus zag het demissionair kabinet het nog rooskleurig in: op 1 november zouden alle coronamaatregelen opgeheven moeten worden. Dat streven is niet gehaald en vandaag praten onze politici over eventueel aanvullende maatregelen.
De regering worstelt met de vraag hoe de verspreiding van het coronavirus verder ingedamd kan worden. Dat moet wel gebeuren zonder dat de aangescherpte regels het leven van mensen ingrijpend veranderen.
Ziekenhuizen schalen planbare zorg af
Demissionair minister Hugo de Jonge benadrukt steeds dat „de rek uit de samenleving is”. Toch moet er iets gebeuren: meerdere ziekenhuizen schalen op dit moment planbare zorg af omdat ze de druk niet meer aan kunnen. Gisteren stond de teller van coronabesmettingen op ruim 8200, het hoogste aantal sinds de Dansen met Janssen-piek.
Afgelopen vrijdag is het demissionair kabinet bijgepraat over het nieuwste advies van het Outbreak Management Team (OMT). In het Catshuis zijn daarop verschillende soorten coronaregels besproken. De anderhalve meter komt vermoedelijk niet terug, net als de CoronaCheck op de werkvloer.
Geen QR-code en CoronaCheck op werkvloer
Voor de CoronaCheck op de werkvloer pleitte burgemeester Hubert Bruls gisteravond nog voor in het programma Buitenhof. Metro schreef ook wat werkgeversorganisaties daarvan vinden. Dat wordt, net als de anderhalve meter verplichten, lastig. Er is een wetswijziging voor nodig en dat duurt weken. Een ‘dringend advies’ om je aan de anderhalve meter te houden kan wel een van de coronamaatregelen zijn.
Op meerdere plekken je QR-code laten scannen voor je naar binnen mag, behoort wel tot de mogelijkheden. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken staat ook op het lijstje van eventuele maatregelen. Daarnaast kan het demissionaire kabinet vragen om op meer plekken een mondneusmasker te dragen. Onder andere in België werd de mondkapjesplicht recent uitgebreid.
Voor er besluiten worden genomen, willen de regeringsleiders kijken welke maatregelen op steun kunnen rekenen in de Tweede Kamer. Zo zullen maatregelen voor ongevaccineerden vermoedelijk op weinig steun kunnen rekenen in het parlement, hoewel het demissionair kabinet dat wel ziet zitten.
Veiligheidsberaad over coronamaatregelen
Als de eventuele maatregelen vandaag zijn besproken, komt het Veiligheidsberaad bijeen in Utrecht. Zij bespreken de besluiten voordat de overheid morgen met het pakket naar buiten komt tijdens de persconferentie.
Het Veiligheidsberaad kijkt, voor er nieuwe coronamaatregelen komen, of ze uitvoerbaar en te handhaven zijn. Bijvoorbeeld of het zin heeft om het scannen van de QR-code op meer plekken in te voeren. Daarbij kijken de voorzitters van de veiligheidsregio’s of er genoeg politie en boa’s zijn. Ook bespreken de burgemeesters met de bewindslieden of voorgenomen maatregelen overal in Nederland zinvol zijn.
Laatste coronavergadering
Het zou vandaag eigenlijk de laatste speciale coronavergadering van het Veiligheidsberaad zijn. Maar nu de cijfers sneller oplopen dan verwacht, volgen er dit jaar waarschijnlijk nog meer coronabijeenkomsten, aldus een woordvoerster van het beraad.
Morgen geven demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. Die is vanaf 19.00 uur te volgen via NOS en NPO Politiek, maar uiteraard doet Metro ook direct verslag van het nieuws. We blikten dit weekend alvast vooruit.
Burgemeester Bruls wil 1,5 meter terug en coronatoegangsbewijs op werkvloer