Kleine meerderheid Nederlanders is nu voorstander van 2G
Een kleine meerderheid van de Nederlanders steunt op dit moment de invoering van zogenoemde 2G-aanpak. Daarbij krijgen mensen alleen nog een coronatoegangsbewijs als ze gevaccineerd zijn of corona hebben gehad.
Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research onder ruim 2200 Nederlanders in opdracht van de NOS. Van de ondervraagden, zegt 55 procent ‘voor’ 2G te zijn, is 12 procent neutraal en 31 procent is tegen. Overigens peilt EenVandaag de kwestie al langer, laat journalist Gijs Rademaker fijntjes weten. De peiling van de NOS is echter van vandaag, de dag dat de Kamer 2G bespreekt. De percentages komen overeen.
De NOS brengt ‘steun voor 2G’ zojuist als nieuws, wij peilen dat al 3 weken, ons percentage blijft vrij constant, zit op zelfde lijn als i&o en NOS brengen vandaag. Hier onze uitsplitsing per kiezersgroep: https://t.co/a1jMF3lEuo
— Gijs Rademaker (@gijsrademaker) November 16, 2021
SGP’ers en Baudet-aanhang vooral tegen 2G
De Tweede Kamer debatteert vandaag dus over de invoering van 2G voor bepaalde sectoren zoals de horeca. De partijen in de Kamer zijn verdeeld over de maatregel. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge twijfelt al langer. Wat hem betreft wordt het óf 2G, óf regelmatig coronamaatregelen die blijven terugkeren wanneer dat nodig is. Uit de peiling blijkt dat weerstand het grootst is bij de achterban van de SGP (niet meer dan 7 procent voor), Forum voor Democratie (10 procent voor) en de ChristenUnie (30 procent voor). De achterban van VVD en D66 is juist enthousiast, meer dan 70 procent van hen is voor 2G.
Vooral jongeren lopen niet warm voor de 2G-aanpak, 35 procent van hen is voor. Dat geldt ook voor niet-westerse migranten, slecht 37 procent van hen is voor een 2G-systeem. Onder beide groepen is de vaccinatiegraad relatief laag.
Draagvlak corona-aanpak daalt
Verder is het opvallend dat het draagvlak voor de corona-aanpak van het kabinet afneemt. I&O meet de steun voor de coronamaatregelen sinds maart vorig jaar, voor het eerst geeft een meerderheid (57 procent) van de ondervraagden aan geen of slechts beperkt vertrouwen hierin te hebben. Bij het onderzoek in oktober had 64 procent van de ondervraagden nog vertrouwen in de corona-aanpak.
Onderzoeker Peter Kanne van I&O Research verklaart vandaag tegenover de NOS: „Vorig jaar was er nog het nodige begrip voor het kabinet, dat ook was overvallen door deze crisis. Maar inmiddels overheerst het idee dat men toch van eerder gemaakte fouten zou moeten hebben geleerd en dat er een zwalkend beleid wordt gevoerd.”
Dochter van Hugo de Jonge wil niet meer met hem over straat, omdat hij ‘steeds wordt aangesproken’