Bijna evenveel coronapatiënten in ziekenhuis als vorig jaar: ‘Piek is nog niet bereikt’
Ziekenhuizen behandelen momenteel bijna 2000 coronapatiënten, van wie ongeveer 380 op de intensive care liggen. Met de cijfers van gisteren meegenomen is het totale aantal opgenomen patiënten met ongeveer honderd gestegen. „En de piek in de curve is nog niet bereikt, de verwachting is dat we verder doorstijgen”, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Het aantal opgenomen coronapatiënten blijft voorlopig ook nog stijgen. „Over een week zitten we op 2600 mensen. Een paar dagen erna gaan we over de hoogste piek van afgelopen winter, van 2800 mensen. En de stijging is er nog totaal niet uit. De ontwikkelingen gaan zo snel dat het lastig voorspellen wordt”, aldus Kuipers.
Coronapatiënten stijgen sneller dan verwacht
De druk op de ziekenhuizen stijgt sneller dan vooraf was berekend. „In januari zouden we de piek bereiken met 1500 mensen”, vertelt Kuipers. „Het is half november en we zitten al op 2000 coronapatiënten. De instroom zou naar 150 mensen per dag stijgen en we zitten nu al op 250 opnames per dag. Ik durf niet te zeggen waar we naartoe gaan.”
Tussen gisterochtend en vanochtend zijn ongeveer 19.200 positieve coronatests geregistreerd. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, vandaag gezegd tegen een commissie van de Tweede Kamer. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt vandaag rond 15.15 uur met de exacte cijfers.
Het cijfer valt hoger uit door een storing in het weekeinde. Het aantal van 19.200 zou een nieuw record zijn. Afgelopen donderdag en vrijdag waren er meer dan 16.000 positieve tests. Dat is tot nu toe het record. Daarvoor stond het record op net geen 13.000 positieve tests.
Druk op zorg verminderen
Met de circa 19.200 positieve tests van vandaag erbij zouden er in de afgelopen week bijna 102.000 besmettingen aan het licht zijn gekomen. Gemiddeld waren er dan ruim 14.500 positieve tests per dag in de afgelopen week. Het zou de eerste keer sinds het begin van de epidemie zijn dat het weektotaal boven de 100.000 uitkomt.
De komende drie weken denkt het kabinet met een pakket maatregelen „een harde klap” te kunnen geven op de verspreiding van het coronavirus. De maatregelen moet het aantal coronapatiënten verminderen en daarmee minder druk geven op de zorg. Daarna breekt een periode aan om het virus te vertragen, met andere maatregelen voor op de lange termijn. Voor de herinvoering van de maatregel van 1,5 meter afstand – die eerder werd afgeschaft – is ook weer regelgeving nodig. De eerstvolgende persconferentie is aangekondigd op vrijdag 3 december.
Kabinet twijfelde lang over invoering toegangsbeleid 2G: ‘Onvermijdelijke keuze’