Zo ziet de penisplant eruit die in de Hortus Botanicus in Leiden groeit
In de Tropische kassen van de Hortus Botanicus in Leiden staat de penisplant in bloei. Het is niet alleen de grootste bloem ter wereld, maar voor zover de plantenkenners van de Hortus weten ook pas de derde keer dat ‘ie in Europa in bloei staat. De plant groeit in het wild alleen op Java en kan wel 3 meter lang worden.
De penisplant die nu bloeit is zes jaar oud en opgekweekt door een vrijwilliger die in de kassen werkt. Half september werd duidelijk dat de plant zou gaan bloeien. De Amorphophallus decus-silvae bloeit namelijk in twee fasen. De eerste fase is de vrouwelijke bloeiwijze en dat stinkt heel erg, aldus de Hortus. De plant warmt dan op en verspreidt de lucht van rottend vlees. Dat trekt insecten aan, die in de mannelijke fase van de bloei bedekt raken met stuifmeel. In de bloei heeft de plant een lange stengel met daarop een fallusachtig deel van ongeveer een halve meter. Met name dit deel stoot de vieze lucht uit.
In Leiden is de penisplant voor het laatst in 1997 in bloei gekomen. De Hortus in Leiden heeft ook een reuzenpenisplant. De bijzondere planten bloeien alleen in een omgeving die zeer warm en redelijk vochtig is.
Penisplant en pijnlijke planten in de Hortus
De Hortus in Leiden is niet allen gek op rare planten, maar schijnbaar ook op pijnlijke. Sinds 2016 groeit er in de kassen van Leiden ook de plant Gympie Gympie. Die kun je vergelijken met een brandnetel, maar dan veel, veel, heel veel pijnlijker. Sterker nog, het is de pijnlijkste plant ter wereld. Het plantje komt in het wild alleen voor in Australië en delen van Indonesië en Maleisië. Nu vind je ‘m dus ook in Nederland.
Rogier van Vugt, hoofd van de Hortus Botanicus in Leiden, kocht een stekje van de gifplant voor 51 euro op Ebay. „De bieding werd geopend op 50 euro, dus ik was blijkbaar de enige die interesse had.”
Nu te koop bij de Hortuswinkel: allerlei bijzondere vleesetende planten. Het kan soms best lastig zijn om deze planten in leven te houden, daarom geeft kaschef Rogier zijn beste verzorgingstips. Bekijk de hele video hier: https://t.co/diXJ1zZEGe en snel je naar de winkel, op=op! pic.twitter.com/y59i2hoKnt
— Hortus Leiden (@HortusLeiden) October 16, 2021
Ook vleesetende planten zijn te spotten in de Hortus in Leiden. Zo ontdekte botanicus Theo Damen een nieuwe plant in het regenwoud van dierenpark Burgers’ Zoo. Helaas is het wel iets minder spannend dat het klinkt: de plant zat waarschijnlijk al in de dracaena-collectie die Burgers’ Zoo in 1999 kreeg van de Universiteit van Wageningen.