Rechters toeslagenaffaire moeten excuses aanbieden: ‘Goed dat ze in spiegel kijken’
De Raad voor de Rechtspraak brengt vandaag een rapport uit over het eigen optreden in zaken van slachtoffers van de toeslagenaffaire. Een goede zaak, vindt demissionair minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. De rechtspraak heeft volgens hem „in de spiegel” gekeken over de gemaakte fouten.
Regering, parlement en uitvoeringsorganisaties moeten allemaal stappen zetten om herhaling te voorkomen, vindt Dekker. Gisteren zei koning Willem-Alexander na een gesprek met slachtoffers van de toeslagenaffaire dat zij „zo snel mogelijk” geholpen moeten worden.
Rapport toeslagenaffaire Raad voor de rechtspraak
De conclusies in het rapport waren niet mals. „Voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire bestond de rechtsstaat in feite niet”, zegt voorzitter Henk Naves over de bevindingen. Hij vindt dan ook dat excuses voor de rol van de rechters in de toeslagenaffaire op zijn plaats is.
Volgens hem lieten rechters zich in veel zaken lang leiden door de strenge houding van de Raad van State. Die toeslagenregels kwamen vaak neer op een ‘alles-of-nietsuitleg’, wat nadeling was voor slachtoffers in de affaire. „Maar als dat de consequentie had dat mensen in de kou kwamen te staan, dan is het antwoord op de vraag of excuses op zijn plaats zijn: ja.”
Uitzonderlijk: rechters zeggen sorry voor hún rol in #toeslagenaffaire https://t.co/ErYw1pwuMs pic.twitter.com/byNmHng9mS
— Roel Schreinemachers (@RoelSchrein) October 8, 2021
Naves maakt dan ook de verontschuldiging richting slachtoffers in een toelichting op een onderzoek naar de rol van rechters in kwestie. Rechters hadden in sommige gevallen activistischer moeten zijn, volgens hem. Ze hadden „meer uit het systeem moeten stappen”. Die „eigenwijsheid” zag je volgens de voorzitter af en toe wel terug, maar te weinig.
Sander Dekker over rechters toeslagenaffaire
„Wat er is gebeurd met de toeslagenaffaire is vreselijk”, zegt Dekker. „We hebben met z’n allen moeten constateren dat heel veel mensen zijn vermorzeld, platgewalst, door de organisaties binnen onze rechtstaat. De Belastingdienst in het bijzonder.”
De krokodillentranen vloeien rijkelijk bij de rechters, ouders waren/zijn kansloos #onrecht #toeslagenaffaire
— Wartaal (@Wartaals) October 8, 2021
Een „simpele oplossing” is er volgens hem niet. „Er is actie op alle fronten nodig.” Wetgeving moet bijvoorbeeld niet helemaal worden „dichtgetimmerd”, benadrukt Dekker. „In de strijd tegen fraude zijn wetten gemaakt die eigenlijk geen ruimte laten om rekening te houden met specifieke gevallen waarmee mensen te maken kunnen hebben.”
Rapport Raad van State komt nog
In het rapport wordt daarom gesteld dat in zaken waar voor burgers grote belangen op het spel staan rechters „meer gewicht moeten toekennen aan de rechtsbescherming van het individu dan aan het waarborgen van de rechtseenheid en rechtszekerheid”.
„Waar blijft het statement van de Raad van State?”, vraagt iemand zich af op Twitter. Daarop reageert het twitteraccount van de Rechtspraak dat deze later dit jaar wordt gepubliceerd.
Raad van State heeft veel waardering voor het rapport. Vanzelfsprekend zal de Afdeling bestuursrechtspraak de inhoud van het rapport nog zorgvuldig bestuderen, mede in het licht van haar eigen reflectie. De Afdeling bestuursrechtspraak wil haar rapport eind november publiceren.
— Raad van State (@RaadvanState) October 8, 2021
Docu ‘Alleen tegen de staat’ over toeslagenaffaire maakt diepe indruk: ‘Beangstigend’