Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 5 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Overgewicht heeft gevolgen voor crematoria: bredere kisten en meer dragers

Ondernemers in de uitvaartbranche passen steeds vaker hun werkzaamheden aan vanwege de zwaarlijvigheid van Nederlanders. Doordat steeds meer mensen in de maatschappij kampen met overgewicht, hebben verschillende fabrikanten hun uitvaartkisten moeten verbreden. Daarnaast moeten kistdragers steeds vaker met z’n achten in plaats van met z’n zessen op komen dagen. Ook installeren crematoria ovens met bredere deuren.

Dat blijkt uit een rondgang van NRC bij tientallen medewerkers in de uitvaartsector. De krant schrijft dat meerdere fabrikanten van uitvaartkisten de afgelopen jaren hun kisten groter hebben gemaakt. Zo verbreedde fabrikant DZU begin vorig jaar de standaardmaat van de kist met ruim twee centimeter. Om zo de uitvaartkisten „beter te laten aansluiten op het gemiddelde postuur van de hedendaagse Nederlander”. Van Wijk Uitvaartkisten voegde in 2016 al twee centimeters aan de binnenbreedte toe.

En zelfs deze verbredingen aan de standaardmaten blijken niet altijd genoeg. „Een extra breed ‘buitenmodel’-kist is geregeld nodig”, zo verneemt de krant vanuit de Nederlandse uitvaartsector.

Sommige organisaties vragen zelfs om het gewicht

Doordat niet alleen het gewicht van Nederlanders toeneemt, maar grotere kisten op hun beurt ook een stuk zwaarder zijn, zijn er steeds vaker meer kistdragers nodig. Door alleen al de kisten te verbreden, kan het draaggewicht tot wel 40 kilo toenemen. Die zwaarte is voelbaar, weet NRC. Organisaties die medewerkers leveren die de kist op hun schouder nemen als laatste eerbetoon, kiezen steeds vaker voor acht kistdragers. Normaal zijn dat er zes.

Een van die zogenoemde dragers-organisaties is Dragersgilde Altena uit Andel in Brabant. De organisatie vraagt sinds vorig jaar standaard vóór de uitvaart aan begrafenisondernemers om het gewicht van de overledene en de kist. Dat doet de organisatie vanwege een slechte ervaring in 2020. „Het was gewoon te zwaar, stijlvol dragen was niet mogelijk.”

Vanaf 140 kilo tilt Altena sindsdien met acht mensen in plaats van zes, maar die dragers brengen ook weer extra kosten met zich mee. Eén extra drager kost al gauw zo’n 50 à 100 euro en niet elke uitvaartverzekering dekt deze kosten.

Alhoewel dus niet altijd alle uitvaartkosten worden gedekt, legde Metro eerder uit waarom het toch verstandig is om voor een uitvaartverzekering te gaan.

Cremeren duurt langer door overgewicht Nederlander

In 2020 was ongeveer de helft van de Nederlanders te zwaar. Een op de drie Nederlanders kampt met matig overgewicht, terwijl zo’n 15 procent obees is. Die zwaarlijvigheid heeft ook gevolgen voor de duur van de crematie. Waar cremeren gemiddeld zo’n vijf kwartier duurt, is dat bij een overledene met overgewicht al snel een kwartier langer.

Bij een crematorium passen sommige kisten zelfs niet meer in de smallere ovens. Daardoor kiezen crematoria ervoor om hun ovens uit te rusten met steeds bredere deuren. „Elk jaar past een aantal kisten niet door de smalle ovendeuren”, zegt een crematoriumdirecteur uit Breda.

Helft gescheiden Nederlanders niet naar uitvaart ex

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.