Nederlanders aten vorig jaar minder vlees: grootste daling ooit zichtbaar
Nederlanders aten vorig jaar minder vlees, doordat ze minder uit eten konden gaan. Dit als gevolg van de coronamaatregelen uiteraard. De vleesconsumptie werd thuis maar voor een deel gecompenseerd, meldt stichting Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen University.
Volgens de onderzoekers daalde het vleesverbruik vorig jaar met 1,9 kilo per persoon. Het totale vleesverbruik per hoofd van de bevolking bedroeg 75,9 kilo. In 2019 was dit nog 77,8 kilo. De term vleesverbruik slaat op het totaal van vlees, botten en vet. Ongeveer de helft hiervan wordt geconsumeerd als vlees en vleeswaren.
In 2010 was er nog een piek in het vleesverbruik van 79 kilo. In de jaren daarna daalde dit gestaag tot 76,7 kilo in 2017. In de twee jaren daarop was er weer sprake van een lichte stijging.
Consumptie van vlees nog altijd ongezond hoog
Afgelopen jaar ging het om de grootste daling van de vleesconsumptie sinds de eerste meting in 2005. Maar volgens de dierenactivisten is de hoeveelheid vlees die Nederlanders aten nog altijd „ongezond hoog”.
Gemiddeld werd er 730 gram vlees en vleeswaren per week gegeten in het afgelopen jaar. „Dat is 46 procent meer dan het Voedingscentrum adviseert als maximum, vanwege de gezondheidsrisico’s van het eten van te veel vlees”, stelt Wakker Dier.
Een product dat steeds populairder wordt, is kweekvlees. Zo investeert Leonardo DiCaprio in het Israëlische Aleph Farms, dat werkt aan gekweekt vlees. De Amerikaanse acteur en activist ziet kweekvlees als oplossing tegen klimaatverandering, omdat er veel minder broeikasgassen bij vrijkomen dan bij veeteelt.
„Een van de meest impactvolle manieren om de klimaatcrisis te bestrijden, is door ons voedselsysteem te transformeren. Mosa Meat en Aleph Farms bieden nieuwe manieren om aan de wereldwijde vraag naar rundvlees te voldoen en tegelijkertijd enkele van de meest urgente problemen van de huidige industriële rundvleesproductie op te lossen”, verklaarde de 46-jarige DiCaprio eerder dit jaar.
Schijf for Life
Volgens diëtisten is de schijf van vijf, waar ook vlees in voorkomt, ouderwets en toe aan vernieuwing. Hun nieuwe Schijf for Life, is een stuk beter voor het milieu en bestaat uit groente & fruit, vet (noten, zaden en bijvoorbeeld avocado), eiwit (peulvruchten, soja, tofu) en zetmeel in de vorm van granen en aardappels. Vier categorieën dus, in plaats van vijf. Als extra advies slik je bij de Schijf for Life vitamine B12 en D3.
Niet alleen diëtisten, maar ook horecaondernemers zien het potentieel van vegetarisch eten. De vegetarische restaurants poppen dan ook als paddenstoelen uit de grond. Dit zijn de lekkerste plekken – volgens Thuisbezorgd in elk geval – om vega te eten.
Afvallen en toch veel eten: 9 x volumevoedsel met weinig calorieën