Nederland gaat Afghaanse vluchtelingen opvangen, maar hoeveel is nog onbekend
Nederland gaat Afghanen opnemen die een veilige thuishaven zoeken na de machtsovername van de Taliban. Maar hoeveel dat er zijn, daar is nog onduidelijkheid over. Ook na de ministerraad van vandaag is er nog geen besluit genomen over het aantal vluchtelingen.
Dat maakte demissionair minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) vandaag bekend. „Ik kan er nog niets definitiefs over zeggen.”
Onbekend hoeveel Afghaanse vluchtelingen naar Nederland komen
De minister verwacht „de komende dagen” duidelijkheid te kunnen verschaffen. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het gevoelige dossier, dat al aan twee bewindslieden de kop heeft gekost. Gisteren meldden ingewijden dat het kabinet zo’n 2000 Afghanen zou willen opnemen.
D66’er Salima Belhaj heeft onlangs een motie ingediend, waarin ze stelt dat Afghanen die de Nederlandse missie, Nederlandse journalisten en hulp- en ontwikkelingsorganisaties hebben geholpen, naar Nederland moeten worden gehaald. Ze zouden asiel moeten krijgen. Het kabinet en de coalitiepartijen zitten in hun maag met die motie.
Het kabinet is aan het kijken wie onder deze motie moeten vallen. Daarbij wordt gekeken naar onder meer het tijdvak waar de motie betrekking op moet hebben. Zo was Nederland bijna twintig jaar aanwezig in Afghanistan met militairen. Nadat de NAVO het land had verlaten, namen de Taliban de macht over.
Ophef om uitspraken Broekers-Knol
Vorig weekend zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) dat het mogelijk om 100.000 Afghanen zou kunnen gaan. Ook sprak ze over een ‘braindrain’, een term die de Taliban vaak gebruiken. Die woorden slikte Broekers-Knol snel in: „Ik had dat niet moeten noemen in de context van dit deel van het interview, dat vooral ging over mensen die nu Afghanistan proberen te verlaten.” Deze week overleefde ze een motie van wantrouwen over de kwestie. De VVD van Broekers-Knol stemde tegen de motie-Belhaj. CDA en ChristenUnie steunden die wel.
De eerste stap is dus overeenstemming vinden over het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt. Daarna is de vraag: hoe komen zij hier? Dat is lastig, omdat er bijna geen vliegtuigen uit Kabul vertrekken. Ook moet de identiteit van de Afghanen worden vastgesteld en de vraag is wie dat gaat doen. Er zijn geen Nederlandse diplomaten in Afghanistan. Een ander probleem is dat de asielopvang in Nederland vol zit.
Nederland heeft soms wel contact met de Taliban. Het gaat dan volgens Knapen om praktische zaken zoals hoe het zit met het vliegveld, of mensen het land mogen verlaten en of zij paspoorten kunnen krijgen. Knapen wilde verder niet ingaan op de gesprekken met de Taliban.