Kabinet: ‘Hoge gasprijs geen reden om meer uit Groningen te halen’
De gasprijs blijft stijgen, als gevolg van de schaarste. Maar dat is niet een reden om toch meer aardgas uit Groningen te halen. Dat zeggen minister Kajsa Ollongren (Wonen) en Stef Blok (Economische Zaken). De optie om de gaswinning op te schroeven „hebben we alleen maar open voor extreem koude winters, en niet voor prijsstijgingen”, zegt Ollongren.
Commissaris van de Koning René Paas zei deze week tegen Nieuwsuur dat het ophogen van de winning „schandalig” zou zijn. „Dat is uitgesloten.” Ook Ollongren en Blok zeggen resoluut dat de gaskraan niet verder open gaat om de prijs te drukken. „Er is geen reden om bezorgd te zijn”, zegt Blok hierover.
“Het zou schandalig zijn als politici vanwege de gasprijs besluiten om Groningen weer bloot te stellen aan gevaar. Gronings gas is geschiedenis. De enige uitzonderingssituatie is een ‘horrorwinter’”, zegt @renepaas, commissaris van de Koning in Groningen. #Nieuwsuur pic.twitter.com/Rjd1Qc3lrm
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) October 7, 2021
De demissionaire bewindsman maakt zich ook geen grote zorgen over de gasvoorraden. Omdat afgelopen winter relatief streng was en het ook in het voorjaar nog even koud bleef, zijn de voorraden beperkt. Maar „de gasopslagen met het type gas dat voor huishoudens wordt gebruikt, zijn behoorlijk gevuld”, zegt Blok. De opslag met het type gas dat voor bedrijven wordt gebruikt, is „minder gevuld”, aldus de bewindsman.
Eerder schreef Metro ook al over de stijgende energieprijzen, en of je zou moeten overstappen of niet.
Kabinet: ‘Hoge gasprijs geen reden om meer uit Groningen te halen’
Dat de energierekening voor veel huishoudens bijna onbetaalbaar dreigt te worden door de hoge prijzen, is een grote bron van zorg voor het kabinet. In de ministerraad op vrijdag, maar ook tijdens een extra ingelast beraad op dinsdag, overleggen bewindspersonen over een oplossing.
Minister van Financiën Wopke Hoekstra wilde vrijdag nog niets kwijt over mogelijke oplossingen. Dat moet eerst binnen het kabinet worden besproken, zei hij. Naast de gasprijzen, stijgen dus ook de energieprijzen. Gisteren sloeg onder meer het Nibud alarm. Uit onderzoek van de Rabobank blijkt namelijk dat de gasrekening voor een gemiddeld huishouden in het slechtste geval 900 euro hoger uitvalt.