De Jonge: ‘Kabinet moet zich beraden op aanvullende coronamaatregelen’
Het kabinet overweegt aanvullende coronamaatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus enigszins te kunnen remmen. Dat laat demissionair minister Hugo de Jonge weten na overleg met de meest betrokken bewindspersonen.
Ze hebben het OMT (het Outbreak Managment Team) gevraagd om eerder met een advies te komen. Het besluit hierover zal volgende week dinsdag komen: dan is er weer een persconferentie.
Nieuwe coronamaatregelen
De Jonge wijst erop dat de ziekenhuisopnames harder én eerder dan verwacht stijgen. Gevolg? „Het volgende risiconiveau komt in beeld en dat betekent ook dat het kabinet zich zal moeten beraden op aanvullende coronamaatregelen.”
Het kabinet vraagt het OMT om de huidige situatie goed te analyseren en te adviseren tot welke maatregelen dit moet leiden. „We zien namelijk dat we al een hoge vaccinatiegraad hebben, 87 procent van de volwassen mensen heeft zijn eerste prik al gehad”, vertelt de minister. „Maar we zien ook dat 13 procent van de mensen niet gevaccineerd is. Als je kijkt in de ziekenhuizen is die situatie precies andersom.”
Hoe en waar lopen zoveel mensen, iedere dag weer, tegen een besmetting aan? Schiet mij maar lek. #maatregelen #coronamaatregelen #corona #OMT #QRsamenleving
— Marc Wurfbain 🦀 (@WurfTwain) October 25, 2021
De Jonge zegt dat „de epidemie in toenemende mate een epidemie is geworden van niet-gevaccineerde mensen die ook elkaar onderling het meest besmetten”. Volgens hem lopen zij het grootste risico op besmetting, besmetting van anderen en op ziekenhuisopname. En daarom zijn aanvullende maatregelen nodig: „Daartoe zullen we ons moeten verhouden.”
Zorg ontlasten
De komende tijd zal er veel overleg zijn met deskundigen, met de zorg en met collega’s, over deze „echt ingewikkelde dilemma’s”. En ook vanuit een economisch perspectief, laat De Jonge weten. „Ook vanuit de samenleving en de economie kijken we naar de maatregelen die je treft. Je wil niet onnodig maatregelen opleggen die beperkend zijn in economische zin.”
Maar of de wetgeving moet worden aangepast sluit hij niet uit, en over welke coronamaatregelen hij het nou precies heeft, kan de Jonge ook nog niet zeggen. Volgens hem moet de politiek in ieder geval bereid zijn om „die maatregelen te nemen die de zorg ontlasten”.
Het zou toch een schande zijn als straks weer de horeca (vooral festivals, studentenverenigingen en nachtclubs) de klos zijn bij nieuwe maatregelen. #coronatoegangsbewijs #coronamaatregelen
— Martijn Lugtmeijer 🇳🇱🇺🇸 (@MLugtmeijer1995) October 25, 2021