Toezichthouder EMA: geen bewijs dat lichaam op hol slaat door coronavaccins
Een coronavaccin lijkt niet tot een overreactie van het lichaam te leiden. Dat zegt de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Er is namelijk geen bewijs gevonden voor zo’n effect. Daarom hoeft het dus ook niet in de bijsluiters van de vaccins te staan.
Het veiligheidscomité van het EMA (de PRAC) concludeert dat er „momenteel onvoldoende bewijs” is voor een verband tussen de coronavaccins en een overreactie van het lichaam. Wel roepen ze artsen op om de klachten te blijven melden.
Geen bewijs klachten coronavaccins
De organisatie deed onderzoek naar het zogeheten multisystem inflammatory syndrome (MIS). Daarbij ontstaan er op meerdere plekken in het lichaam tegelijk ontstekingen, bijvoorbeeld bij het hart, de longen, bloedvaten, nieren, ingewanden, hersenen, huid of ogen.
Gevolgen hiervan zijn kwaaltjes als diarree, hoge koorts, overgeven, maagpijn, hoofdpijn, rode ogen en snelle ademhaling. Het is bekend dat dit kan gebeuren wanneer je besmet wordt met het coronavirus. Dit is zeldzaam, maar het kan wel levensgevaarlijk worden. Momenteel lijken coronavaccins in ieder geval niet tot MIS te leiden.
Onderzoek bijwerkingen vaccinatie
Daarnaast heeft het EMA, de toezichthouder op de veiligheid van geneesmiddelen, vaccinfabrikant Pfizer/BioNTech en Moderna gevraagd om meer informatie over mogelijke ontstekingen aan het hart na vaccinatie. Op dit moment staan deze aandoeningen, myocarditis en pericarditis, in de bijsluiters genoemd als mogelijke bijwerkingen.
Ook buigt de Europese toezichthouder zich over een andere mogelijke bijwerking van het Moderna-vaccin. Tot nu toe zijn namelijk zes gevallen bekend waarbij mensen na vaccinatie last kregen van lekkende haarvaten, wat kan leiden tot zwellingen en een lage bloeddruk. „Op dit moment is het nog niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is tussen de inenting en de meldingen”, laat EMA weten.
Extra dosis Janssen-vaccin
Eerder deze week bleek dat experts bezorgd zijn over de mate van bescherming die het Janssen-vaccin biedt tegen corona. Het was vanaf het begin al bekend dat het vaccin van Janssen minder goed werkt tegen het coronavirus dan de prikken van Moderna en Pfizer, maar in de praktijk blijkt het nu nog meer tegen te vallen.
„We moeten het idee loslaten dat één dosis van het Janssen-vaccin voldoende is”, zegt Pierre van Damme, professor vaccinologie aan de Universiteit van Antwerpen en lid van de Belgische Hoge Gezondheidsraad. Experts zeggen dat wie met Janssen geprikt is, eigenlijk niet volledig beschermd zijn.
Grens van 1000 coronapatiënten in ziekenhuizen bereikt, (inhaal)zorg wordt afgeschaald