Meer dan 750.000 mensen slachtoffer van online seksuele intimidatie
Ongepaste grapjes, ongewenste naaktfoto’s of aanhoudende verzoeken: ruim vijf procent van alle Nederlanders boven de 16 jaar zijn wel eens slachtoffer geworden van online seksuele intimidatie. Dat zijn zo’n 750.000 mensen. Vrouwen en biseksuelen hebben het meeste last van dit ongewenste gedrag.
Dat blijkt uit de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld die het CBS heeft uitgevoerd op verzoek van het WODC.
Seksuele intimidatie onder jongeren
CBS hield in 2020 een steekproef onder 30.000 Nederlanders boven de 16 jaar en daaruit bleek dat ruim vijf procent regelmatig te maken krijgt met verschillende vormen van seksuele intimidatie. De meeste mensen hebben last van seksueel kwetsende opmerkingen of ‘grapjes’ (2,1 procent), daarna volgt het ontvangen van ongewenste naaktfoto’s of -filmpjes (2 procent). Verder hebben mensen ook wel eens last van aanhoudende verzoeken om een date (1,8 procent) of de vraag om naaktfoto’s of -filmpjes (1,6 procent).
Uit de cijfers blijkt duidelijk dat seksuele intimidatie vooral onder jongeren veel voorkomt, en dan met name bij jonge vrouwen. Bijna 30 procent van de 16- tot 18-jarige en 23 procent van de 18- tot 24-jarige vrouwen geven aan dat ze wel eens te maken hebben met seksueel getinte berichten die zij online ontvangen. Daar tegenover geeft 8 en 9 procent van hun mannelijke leeftijdsgenoten aan hier wel eens mee te maken te krijgen. Uit alle resultaten blijkt overigens dat vrouwen vaker last hebben van seksuele intimidatie: 6,7 van de vrouwen tegenover 4,1 procent van de mannen. Biseksuele vrouwen en homo’s kregen er vaker mee te maken dan heteroseksuelen en lesbiennes.
Zijn naaktfoto’s strafbaar?
In de meeste gevallen ging het om een enkel bericht of aantal berichten. 11 procent van de slachtoffers geeft aan structureel last te hebben van seksuele intimidatie (ministens een keer per maand). Ruim 84 procent zegt geen langdurig last te hebben van de seksuele intimidatie en slechts 1 procent geeft aan aangifte te hebben gedaan.
Volgens artikel 420 in het wetboek van strafrecht is het ongevraagd sturen van naaktfoto’s strafbaar. Daarin staat dat iemand die kan vermoeden dat een afbeelding ‘aanstotelijk voor de eerbaarheid is’ en die afbeelding toch ongevraagd naar iemand stuurt, een gevangenisstraf van twee maanden óf een geldboete kan krijgen. De politie zal echter niet snel onderzoek doen bij aangifte van een enkele naaktfoto. Ook tegen seksueel getinte opmerkingen kunnen ze weinig doen. Het verspreiden van andermans naaktfoto’s of -filmpjes is wel duidelijk strafbaar. Afhankelijk van de situatie kan dit vallen onder het verspreiden van kinderporno, dan wel smaad.
Zeker twee miljoen vrouwen ervaren seksuele intimidatie op de werkvloer