Musea nóg minder bezoekers dan vorig jaar: ‘Het is echt een raadsel’
Nederlandse musea verwachten dit jaar te moeten afsluiten met nog geen 10 miljoen bezoeken. De Museumvereniging, waarvan meer dan 400 musea lid zijn, schat dat er eind december maar 9,7 miljoen keer een bezoek zal zijn gebracht. Ter vergelijking: in 2019, toen er nog geen sprake was van corona en beperkende maatregelen, stond er 33 miljoen keer iemand voor de kassa in het museum.
De vereniging doet daarom „een dringend appèl” op het kabinet voor blijvende sectorspecifieke noodsteun vanaf het vierde kwartaal én voor 2022. De noodsteun die musea momenteel krijgen stopt namelijk op 1 oktober 2021, maar om de crisis door te komen, zijn er tot de zomer van 2022 extra investeringen nodig.
Musea minder bezoeken dan vorig jaar
Waar in 2019 een recordaantal van 33 miljoen bezoeken is geteld, daalde dit in 2020, toen de coronacrisis losbarstte, al naar 13,2 miljoen. Een daling van 60 procent. Musea moesten verplicht zestien weken lang de deuren sluiten, bezoekersaantallen beperken en het toerisme uit het buitenland viel zo goed als stil. Toch haalden ze meer bezoekers dan dit jaar. „Het lijkt alsof mensen dit jaar minder zin hebben om te komen. We snappen niet waarom, het is echt een raadsel”, vertelt Anne van der Eerden van het Kröller-Müller museum in Otterlo.
Er wordt volgens haar wel veel gedaan aan marketing, „maar ja, het aantal buitenlandse bezoekers is sowieso ingestort”. En dat klopt, want de daling van het aantal bezoekers in het eerste coronajaar was zelfs 82 procent. Van 10 miljoen in 2019, naar 1,8 miljoen in 2020. Dit blijkt uit Museumcijfers 2020, de jaarlijkse branchecijfers van de Museumvereniging.
Musea vragen extra noodsteun tijdens coronacrisis
Extra noodsteun is dus hard nodig, volgens de Museumvereniging. De eigen inkomsten zijn alleen al in 2020 met 250 miljoen euro gedaald en de 149 miljoen aan noodsteun in dat jaar kon dat gat dus niet lang vullen. „In het vierde kwartaal lopen musea naar verwachting 65 miljoen euro aan eigen inkomsten mis, en in de eerste helft van 2022 zal dat onder vergelijkbare omstandigheden niet anders zijn. Met extra steun kunnen musea de periode van vraaguitval overbruggen en kan de kwaliteit van het aanbod overeind blijven, waarmee de spreiding van cultuur over alle regio’s gewaarborgd blijft”, aldus een woordvoerster tegen het ANP.
Musea willen zich daarbij meer gaan focussen op bezoekers uit Nederland, en daar zijn investeringen voor nodig. „Er zijn nieuwe activiteiten nodig om meer publiek te trekken, zoals tijdelijke tentoonstellingen en speciale evenementen.” Ook andere overheden, fondsen en particulieren zijn gevraagd om de musea te steunen.
Mogelijk toch meer versoepelingen voor cultuur- en evenementensector