Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Kort geding tegen gebruik van coronatoegangsbewijs: ‘Onwettig, strafbaar en discriminerend’

Bij de rechtbank in Den Haag dient vandaag een kort geding over het gebruik van het coronatoegangsbewijs, dat sinds zaterdag verplicht is voor bezoekers van onder meer cafés en restaurants.

https://twitter.com/Simone_Voice/status/1442557149989724160

Kort geding tegen coronatoegangsbewijs

Advocaat Bart Maes voert het kort geding tegen de Nederlandse staat. Volgens hem is de invoering van de coronapas „onwettig, strafbaar en discriminerend”. De maatregel is volgens hem in strijd met de grondwet en internationale verdragen. Maes vindt de coronapas onder meer strijdig met het recht op lichamelijke integriteit: „Je moet toch elke keer zo’n stokje in je neus laten rammen als je een QR-code zou willen voor 24 uur”, zei hij vorige week bij de aankondiging van de rechtszaak.

Daarna wraakte hij de rechter. Maes vreest namelijk dat zij partijdig is, omdat ze eerder bij een klachtencommissie van een ggz-instelling heeft gewerkt. Volgens Maes zou ze daarom vooringenomen kunnen zijn. De wrakingskamer wees het verzoek gistermiddag af, daarmee kan de zitting vandaag dus doorgaan.

Met een coronatoegangsbewijs kan iedereen vanaf 13 jaar aantonen maximaal 24 uur geleden negatief te zijn getest op het coronavirus, van Covid-19 hersteld te zijn of hiertegen volledig te zijn gevaccineerd. Het tonen van de QR-code is sinds zaterdag vereist in horecagelegenheden, casino’s, bioscopen, theaters en concertzalen, voor (zakelijke) evenementen en professionele sportwedstrijden. Voor bijvoorbeeld terrassen, campings en musea zijn geen coronatoegangsbewijzen nodig. Bioscopen worstelen met de coronapas, omdat ze dit weekend weinig bezoekers zagen.

Utrechts restaurant sluit zelf na weigering controle

In de horeca is ook onenigheid vanwege het coronatoegangsbewijs. Zo weigerde een horecaondernemer in Utrecht bezoekers te controleren op de CoronaCheck-app. De eigenaar van WAKU WAKU heeft uiteindelijk om 23.00 uur zelf zijn zaak gesloten, zonder dat de politie moest ingrijpen.

Hij had namelijk eerder op de dag al moeten sluiten, op last van burgemeester Sharon Dijksma, maar bleef gewoon open. Een aantal sympathisanten was voor het horecapand op het Vredenburg gaan zitten om een eventuele ontruiming tegen te houden. Daartoe kwam het niet.

Na het sluiten van WAKU WAKU bleven enkele tientallen actievoerders staan in de buurt van het horecapand. Na een oproep van de politie zegden ze toe te vertrekken.

Of de horecabaas de tent uiteindelijk besloot te sluiten vanwege de oproep van de burgemeester, of omdat de dag er voor hem op zat, is niet duidelijk. Ook is dus niet bekend of WAKU WAKU vandaag weer open gaat. Wat de gemeente Utrecht betreft is de sluiting van WAKU WAKU nu echter een feit en zal vanuit de driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) worden gecontroleerd of de zaak de deuren dicht houdt.

Horeca (weer) boos bij Humberto, kijkers kwaad om iets heel anders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.