Hugo de Jonge over coronatoegangsbewijs: ‘Vrijheid is nooit onbegrensd’
Tijdens een groot deel van de persconferentie vanavond ging over het coronatoegangsbewijs. Want dat hebben we dus nodig in de horeca en bij onder meer theater- en concertbezoeken en bij professionele sportwedstrijden. Volgens demissionair zorgminister Hugo de Jonge krijgen we zo deels onze vrijheid terug, maar die vrijheid is „nooit onbegrensd”.
Daarnaast komt vrijheid ook nooit „zonder de verantwoordelijkheid om verstandig met die vrijheid om te gaan”. „De vrijheid van een kleine groep die zich niet laat vaccineren, beperkt de vrijheid van de overgrote meerderheid die dat wel heeft gedaan”, zei De Jonge op de persconferentie.
Hier lees je wat er allemaal verandert per 25 september.
Hugo de Jonge: ‘Vaccinatie blijft de verstandige keuze’
De zorgminister gaf ook toe dat het coronatoegangsbewijs een grotere ‘moeite’ is voor mensen die zich niet hebben laten vaccineren, dan voor mensen die dat wel hebben gedaan. Maar volgens hem vallen die beperkingen in het niet bij de beperkingen die de hele samenleving worden opgelegd door de keuze van een kleine groep mensen. Daarmee doelt hij dus op de mensen die vaccinatie weigeren. „Laat ik het nog maar eens heel duidelijk zeggen: er komt geen vaccinatieplicht. Of je je wel of niet laat vaccineren, dat blijft een vrije keuze. Maar de verstandige keuze is om het wel te doen.”
Daarna somde De Jonge een paar feiten op over de vaccins. „Allereerst: vaccinatie beschermt heel goed tegen ziekenhuisopname. Voor 95 procent, en voor 97 procent tegen opname op de intensive care. Het overgrote deel van de patiënten in de ziekenhuizen is niet gevaccineerd. Hadden ze dat wel gedaan, hadden ze daar niet gelegen. Twee: vaccinatie beschermt tegen de verspreiding van het virus. ‘Ja maar’, wordt vaak gezegd, ‘ook mensen die gevaccineerd zijn, kunnen nog besmetten’. Maar mensen die gevaccineerd zijn, zijn veel minder en veel korter besmettelijk”, aldus De Jonge. Als laatste punt noemde hij dat vaccineren ‘de weg’ is naar vrijheid. „Hoe hoger de vaccinatiegraad, hoe minder beperkende maatregelen nodig zijn.”
Zo werkt het coronatoegangsbewijs
Vanaf 25 september kun je de CoronaCheck-app dus maar beter bij je hebben, wil je ‘iets leuks’ doen. Tenminste, als je naar de horeca wil, of naar een festival of evenement, en bij elk theater, concert- of bioscoopbezoek en alle professionele sportbezoeken. Dat geldt voor mensen vanaf 13 jaar oud, als je 14 jaar of ouder bent, moet je ook je id-bewijs laten zien.
Bij meerdaagse festivals moet het coronatoegangsbewijs elke 24 uur gecontroleerd worden. Ben je niet gevaccineerd, moet je je minder dan 24 uur geleden getest hebben, wil je een groen vinkje laten zien. De coronatests blijven voorlopig gratis. De controle op de coronatoegangsbewijzen ligt bij de horecaondernemers zelf. Zij moeten checken of de bezoekers een groen vinkje hebben. Gemeenten krijgen volgens Rutte met het geld „extra handjes” om te controleren of dit ook goed gebeurt. Hij waarschuwde dat cafés gesloten kunnen worden als ze niet goed controleren op de coronatoegangsbewijzen.
Ook gaat het kabinet „verkennen” of werkgevers een coronatoegangsbewijs van hun werknemer kunnen vragen. Nu kan dat niet volgens de wet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De Jonge denkt dat het voor veel werkgevers „heel praktisch” kan zijn. Hij zegt eerst te verkennen of een toegangsbewijs voor werkplekken meerwaarde heeft, en zo ja hoe dat dan wordt ingevoerd.
Verslaggevers op Urk bedreigd: ‘Wegwezen, anders ga je de haven in’