KHN woest over ‘versoepelingen’: ‘Na 22.00 uur kaartverkoop, portier en toegangsbewijs’
Als het aan het kabinet ligt, kom je straks alleen een café of restaurant binnen met een coronabewijs. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is hier helemaal niet over te spreken, maar valt over nóg een nieuwe regel. Naast het testbeleid, moeten horeca na 22.00 uur en met geluid hoger dan 60dB, verplicht een kaartverkoop en portier aan de deur.
Eerder zei Hugo de Jonge dat hij niet vooruit wilde lopen op mogelijke versoepelingen, maar nu lekken er toch plannen uit.
KHN noemt ‘versoepelingen’ horeca onacceptabel
25 september moet er ruimte komen voor versoepelingen. Tenminste, als het kabinet dit dinsdag besluit. Dan wordt ook bekend of je straks bij de deur van een horecagelegenheid een bewijs van vaccinatie of negatieve test moet tonen. Maar daar blijft het dus voor sommige horecazaken niet bij.
KHN noemt de versoepelingen „onacceptabel” in hun persbericht. Volgens de branchevereniging maken deze nieuwe restricties het de horeca alleen nog maar moeilijker. Het nachtleven en clubs zouden tot 1 november gesloten blijven, maar er lijkt een verandering te komen.
Behalve het testen voor toegang zou de @Rijksoverheid vanaf 25 september voor alle horeca die na 22.00 uur open is en die meer dan 60dB aan geluid produceert, de inzet van een portier en kaartverkoop verplicht willen stellen. Onacceptabel, aldus @KHN . https://t.co/8cYcCUvOTd pic.twitter.com/RnEULzt61K
— KHN (@KHN) September 9, 2021
Toegangsbewijzen en testbeleid passen niet in horeca
„Men mag dadelijk zonder testen voor toegang 2,5 uur naast elkaar in trein en OV zitten, maar om de horeca binnen te komen worden allerlei drempels opgeworpen”, schrijft KHN in hun bericht. Voorzitter Robèr Willemsen benadrukt dat de branche momenteel al een klap ondergaat door het personeelstekort en de schulden. „Ik ben echt laaiend, want het is echt onacceptabel dat de horeca constant politieagent moet spelen”, zegt hij. Volgens hem is het land ‘coronamoe’ en valt het wispelturige overheidsbeleid is inmiddels niet meer uit te leggen.
De branchevereniging schrijft dat de toegangsbewijzen in de horeca bedoeld zijn om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Wat volgens hen niet past bij het imago van de horeca. „De horeca is de huiskamer van de samenleving, waar iedereen welkom is en zich ook welkom zou moeten voelen.” Volgens hen zal de vaccinatiegraad hierdoor niet toenemen.
Handhaven van de huidige maatregelen (verplicht zitten, 1,5m) zou voor de gewone inloop horeca (lunchzaak, terras, café, restaurant) veel beter zijn, en ook makkelijker uit te voeren. We zijn dan geen vaccinatiecontrolepost, de drempel blijft laag en we kunnen gastvrijheid bieden
— Roland van de Valk (@Nachtstad1) September 10, 2021
Wat kunnen sommige horeca ondernemers toch ongelooflijk zeuren. De meeste klanten zijn blij met de Corona pas. In andere landen werkt het al uitstekend. Doen dus!#Coronapas #KHN #Leeuwarden https://t.co/GJRW5uMcux https://t.co/GJRW5uMcux
— Paul van Gessel (@paulvgessel) September 10, 2021
Versoepelingen belemmeren ‘spontaan bezoek’
De belangenbehartiger benadrukt dat horecaondernemers het zat zijn om als „controleur of politieagent te moeten optreden. Natuurlijk kun je personeel trainen om met toegangsbewijzen te werken, maar dan moet er wel personeel zijn.” Daarnaast betwijfelen zij sterk het systeem van een kaartverkoop en is op deze manier een „spontaan bezoek” verleden tijd.
Het kabinet spreekt zondag in het Catshuis over de coronamaatregelen. Uiteindelijk wordt dinsdag een besluit genomen over mogelijke versoepelingen vanaf 25 september. Bij de meest recente persconferentie sprak demissionair premier Mark Rutte uit dat hij hoopt dat we de anderhalve meterregel kunnen loslaten. Vorige week vertelde De Jonge dat hij coronatoegangsbewijzen breder wil inzetten.
Ziekenhuizen vrezen griepgolf: ‘Minder immuniteit door mondkapjes en anderhalve meter’