Meer dan 21.500 Afghanen vragen asiel aan in Nederland
21.500 mensen uit Afghanistan willen naar Nederland komen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontving verzoeken voor verblijf van al deze mensen. De Afghanen reageren op de regeling voor mensen die voor de Nederlandse missie werkten.
Uit al deze aanvragen moet worden beoordeeld wie wel en wie niet asiel krijgt. De regeling is bedoeld voor Afghaanse tolken die Nederlandse missies ondersteunden. Het aantal verzoeken is hoger uitgevallen dan verwacht. Eerder schatte het ministerie dat ze zo’n 15.000 tot 16.000 aanvragen zou ontvangen.
21.500 Afghanen en het worden er nog veel meer! Waanzin!#grenzendicht #nieuweverkiezingen #PVV https://t.co/ucudoN2zrw
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) September 7, 2021
Duizenden mensen uit Afghanistan vragen asiel aan voor Nederland
Een groep van zo’n zeshonderd mensen wacht in Afghanistan op hun evacuatie naar Nederland. Het gaat om Nederlanders, statushouders en familieleden die voor gezinshereniging in aanmerking komen. 56 van hen vallen onder de motie van D66-kamerlid Salima Belhaj. Die motie zorgt ervoor dat niet alleen tolken, maar ook Afghanen die op andere wijze de Nederlandse missie hielpen, in aanmerking komen voor hulp. Dit kunnen bijvoorbeeld bewakers, juristen, koks of chauffeurs zijn.
Bij de asielaanvragen die momenteel zijn ingediend, gaat het niet alleen om individuen, maar ook om groepen. Het kan dus zo zijn dat het aantal nog hoger uitvalt.
Het vanmorgen gepubliceerde feitenrelaas over de evacuaties uit Kabul is aangepast. Vanmorgen zou het gaan om 21.500 *mensen*, nu gaat het om *mails*.
Dat is nogal een verschil. Kwalijk dat er zo knullig wordt omgegaan met deze cijfers in een feitenrelaas. pic.twitter.com/lQrtHuvef9
— Martijn van der Linden (@pmvdlinden) September 7, 2021
Inlichtingsdienst waarschuwde december voor overname Taliban
Vandaag werd ook bekend dat de militaire inlichtingendienst MIVD al veel eerder op de hoogte was van de situatie in Afghanistan en hier zelfs voor waarschuwde. Dat blijkt uit een feitenrelaas van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken. In december 2020 noemden zij het „een kwestie van tijd voor de regering in Afghanistan verjaagd zou worden door de Taliban”. Dat het echter zo snel zou gaan, hadden zij niet verwacht.
In de brief schreef de militaire inlichtingendienst destijds dat de situatie in Afghanistan „uitstel van executie” was. Zij voorspelden dat machtsovername van de Taliban op de loer lag. Mede doordat de Amerikanen hadden aangekondigd zich terug te trekken, nam de onzekerheid over de houdbaarheid van de regering in Kabul toe.
Dit is wel heftig hoor, het kabinet is dus al op 14 januari door de MIVD gewaarschuwd dat de Taliban het land zouden overnemen, zo schrijft het kabinet zojuist aan de kamer: pic.twitter.com/iOgdXAzfi3
— Sander Schaap (@sanderschaap) September 7, 2021